I. Caperlan Method Feeder Nap

Meghívást kaptam, pályázat alapján a Dechatlon 1. magyarországi rendezvényére. Ezen az eseményen arról volt lehetőség eszmét cserélni, hogy a Dechatlon horgász márkája a Caperlan, milyen termékeket kínál azon horgászoknak, akik a method feederben hozzájuk fordulnak segítségért, esetleg náluk kezdik el a sporthoz való hozzávalók bevásárlását.

Kötődésem a Dechatlonhoz

Azon felül, hogy viszonylag sok termékem van tőlük, elsősorban én is a horgászboltokhoz lojális pecások közé tartozom, ahogy a posztjaimban meg is látszik. Ugyanakkor a termékek ára miatt alapfelszerelésem egy része Caperlan. Ezek a következők:

Egyébként szívesen átnézem a kínálatot ha ott járok.

Az előadásokról

Az “A” csoport tagjaként, először előadást hallottunk a Decathlon márka és a horgászattal foglalkozó Caperlan almárka születéséről és fejlődéséről. Azt is megtudtuk, hogy milyen szép (tényleg) horgász központjuk van, és hogy mivel mit és hogyan kísérleteznek. Ebbe jó volt belelátni.

FortiNet-es múltamból kifolyólag ezeket az előadásokat én annyira nem szeretem és a híres “magic quadrant”-ot is fenntartással kezelem. Ugyanakkor gratulálok ehhez az eredményhez. Ezen az ábrán azt láthatjuk, hogy a Caperlan márka igyekszik lefedni a piacot, és fejleszt, új ötletekkel áll elő.

Nem Gartner, de magic quadrant

Tény, ebben a szegmensben ez valóban így van. Láthattuk, hogy az alapfelszereléstől kezdve igyekszik kielégíteni az igényeket egészen a csalikon át a professzionális verseny felszerelésekig!

Az előadás után aztán mehettünk és két állomáson megszemlélhettük a termékekekt is:

Horgászbotok és horgászorsók:

Három féle bot volt kirakva a bemutatón, mindegyik felorsózva. Ezeket ki is próbálhattuk:

Dechatlon botok kiállítva

Sensitiv-100

Ezt őszintén nem vettem kézbe. Belépő bot. 40 méter feletti dobásokhoz ajánlják. Számomra a blank kicsit vastag, de kezdő kezekben ez előny is lehet. Tanulni, belépő szinten, orsóval teljesen megfelel ez a bot, ugyanakkor ez az orsó még nem rendelkezik rugós clips-el ami a method horgászat egyik alaptételi követelménye.

Sensitiv-500 (360, 390)

A botot megmodom őszintén, kipróbálnám, használnám. Gerinces, erős bot, magyar nagyobb vizekre ugyan limitáltan megfelelő, az ajánlott dobótávja miatt. Én szeretem az ilyen botokat, kipróbálnám.

Sensitiv-500 (300)

Erre már tudok ilyen jelzőket mondani, hogy angolos. Alkalmasint szívesen meghorgásznám, szerintem még keszeges, hosszúelőkés pecára is alkalmas lehet.

Orsók

A nagyobbik boton egy Sensitiv 500 FS orsó volt (ezt kérem fenntartással kezelni, mert a kép segített megtalálni). Ha jól emlékszem, itt két, egész jó rugós zsinórclips volt. Szemtelen voltam, mert ezeket megpengettem. Ezen kifejezetten jó volt, tényleg. És egyébként szeretem a nyeletőfékes orsót. Akkor, ha messze horgászom, koppra és nem clipselek. Ha viszi, akkor had vigye.

A kisebbik boton egy bauxit 500-as volt. Ha jól emlékszem. És itt, és ha jól emlékszem, akkor egy rugós clips. Ez picit szorosabb volt. Erre viszont emlékszem. De ezzel az orsóval sincs semmi baj. Teszi a dolgát.

(Azért ennyire fontos ez nekem ,mert cseréltettem már methodnak kikiáltott orsón clipset rugósra)

Ezek az orsók azonban rövid, a világ számára elfogadott method felfogás szerinti pecát teszik lehetővé. Nekem is ilyen van az általános botomon. De ahol 100 métert kell dobni, ott gyorsan akkumulálódik egy jó nyeletőfékes bojlis orsó magyar method orsóvá. Ez viszont olyan tény, ami világbajnoki címet jelenthet!

Etetőanyagok, pelletek, csalik

A dechatlon filozófiája szerint 3 cuccot kapunk, különböző minőségekben. Itt én állag, minőség tekintetében tudok választani.
Részemről a classic és a premium lenne érdekes. A fokhagyma, monstercrab, eper szentháromság itt szuper. Fontos megemlítenem, hogy a “speciál” nekem túlságosan ragad. Kezdőnek nem ajánlanám. A classic viszont jó lehet ott, ahol a halak még nem szerelmesedtek bele a hallisztbe, de ez nem a törökbálinti horgászpark.

Etető (mikro)Pelletek

Ebből is megvan a fenti 3 íz. 700g egy adag, ami egy instant pecára elég is lehet, de jellemzően azért örülnék egy 1 kilós kiszerelésnek. (ha kell felezek). Ami viszont feltűnt, hogy csak a szemek egy része halibut, a többi egy világosabb, de fehérjés pellet. Gyári áztatási receptúrája szerint 1 perc vízen, majd 5 perc pihi. Szeretem ha egy cuccnak pofon egyszerű a használata, főleg pelletből. Izgatottan várom a próbát!

Csalik

Valahogy én a pop-up és süllyedő csalikkal nem vagyok kibékülve. Ha method csalit kell mondani, nekem a wafters-ek jönnek be, mint ahogy arról egész sorozatban írtam. Azt gondolom, hogy eléggé kielemeztem.

Az elmélet megvan, jó a pop-up, télen pontyra, nyáron amúrra. És jó a süllyedő cucc, mert nem annyira feltűnő. De mivel ritkán versenyzem, így ennyire erre nekem nincs szükségem, hogy okvetlen legyen halam. Biztos majd eljön az az időpont, amikor ez számít!

A bemutatott Waftersek és pop-upok

Eper, mostercrab és fokhagyma waftersek és popupok

Anélkül, hogy hosszabban tesztelném a csalikat, a következőket tudom róluk mondani:

  • Az illatuk megfelelő és lefedik a szükséges ízeket (gyümölcsös, büdös és fűszeres)
  • A színűk megfelelő, de hiányzik nekem a fehér és a citromsárga
  • Az állaguk és a dumbell forma nekem bejön

Viszont, a magyar halak olyan ízekkel, színekkel és formákkal vannak kényeztetve, hogy a fenti a csalikat a rafkós halak könnyedén felismerhetik. Itthon a pontyoknak nehéz újat mutatni!

Method kosarak

A bemutatott kosár koncepció jó. A tömőszerszám is jó. 20 és 50 grammos kosarakat kaptam, ez az én alap igényeimnek meg is felel. A tömőszerszám egy nagy pozitívum. Nemrég fedeztem fel magamnak hasonlót az itthoni piacon, amit meg is vettem és bele is szerettem. Remélem kompatibilis, mert könnyen elhagyom az ilyesmiket. 🙂

Javítani van még mit a koncepción. Szélesebb súly palettára is szükség lenne és hosszú vezetőszárra is. Ezt el is mondtuk,

Horgász székek és ládák, kiegészítők

A termékek jók. Áruknak és értéküknek helye van a magyar piacon, és kíváncsian várom, hogy tippjeimet megfogadja-e a francia termékfejlesztő. Elég sokat beszélgettünk privátban.

Számomra már ismerős volt a jelenlegi nagy fejlesztés, amit a versenyláda tartozékoknál csináltak, mert átnéztem a katalógust az év elején. Viszont ez az innováció megéri a bemutatást!

Minden tartozék Ami egyébként D36/D25 kompatibilis, és utóbbihoz a szűkítőt is adják, immáron csavarok nélkül egy “kallantyú” lenyomásával rögzíthető. Impozáns. Nincs több csavar, amit jól el lehet hagyni! Érdekes apró tény, hogy ezt a technológiát a bringa részlegüktől vették át!

Gyors rögzítésű feeder kar!

A jövő évre a D36 láda upgrade van tervben, ami a lábain is ilyen rögzítést kap! Remélem hamarosan a kis (H frame) láda is frissül.

Mit vásárolnék, mit ajánlok?

Az orsókat megnézném, ár érték arányban biztosan. Alap kiegészítőket is vásárolnék ahogy épp az ernyőm upgrade-jét is tervezem, és ez bizony dechatlon lesz, már csak a rakós oldalponyva miatt is.

Botokból én egyre inkább márkahű vagyok, de van lényeg és izgalom az sensitiv 500as bot szériában. Itt mindenképpen a támogatottság és az utólagos spiccek elérhetetlensége dönt!

Pár negatívum

Amig írtam a cikket, addig kerestem a linkeket az oldalon, hát nem volt egyszerű. Ha már method, akkor jó lenne ha a method cimkére bejönnének a termékek.

Örülnék, ha több vezető magyar horgász márka lenne a boltban, be is térnék értük, vagy épp felpakolnám a szükséges készletet ezekből épp egy ilyen sport plázázás alatt.

A dechatlon csalikészletet okvetlen fejleszteni kellene. Több színnel mindenképpen. Ez az egyik legfontosabb dolog, amin változtatni kellene!

És pár pozitív gondolat

Dícséretes, hogy a cég tesz a környezetért, és el tudja mondani, hogy egy termék bezacskózásnak elhagyásával is több tonna műanyagot spórol meg, a világnak is.

Rendkívül szimpatikus, hogy nem volt explicit mű termék, ergo nem kaptunk mondjuk gumikukorica szerű csalit, hogy majd az mennyire jó.

Úgy érzem tényleg meghallgatták, értették a szükségességét azoknak az igényeknek, amit mi többed magunkkal át is adtunk.

Az előadók, dolgozók tisztelik és szeretik a természetet. Én pedig élveztem végre a hobbimról angolul beszélni, még ha annyira nem is volt folyékony a horgász angolom.

Köszönöm a részvételt, és a lehetőséget egy rövid pecára. Remélem az etetőanyagos teszt pecán is hasonló élmények érnek!

Egy érdekes dolgot még megemlítenék, pálcát törni ugyan efölött nem tudok. A termékek árai, ha igaz, mennek felfelé, és ez egyenes arányosságban áll a Dechatlon törekvésével, ami öko gyártásról és fenntarthatóságról szól. Értem, hogy ez nekünk vásárlóknak és a gyártónak többlet költséget jelent. Ezt el kell fogadni annak aki itt vásárol! A törekvés dícséretes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük