Hogy feederezzünk a Balatonon?!

Hatékonyan és kevés cuccal!

Az első kérdés, hogy mit szeretnénk fogni. Ez fogja meghatározni a hogyant. Mindannyiunk kedvenc modern feederhorgász módszere, a method jó válasz erre a kérdésre és célzottabban ponty horgászatára, ráadásul egy fantasztikus, egyszerű és olcsó horgászmódszer. De ínyencebbek mehetnek jobban célzottabban a Balaton kedvenc sporthalaira, a keszegekre (a nagy dévérekre és gyönyörű bodorkákra és brutál karikákra!) Nem is beszélve a szép nagy invazív ezüstkárászainkról!

Leírásom ugyanakkor víz független. A hosszú előkés megoldás még folyón is működni fog.

Etessünk!

Főleg ilyen jó időben a halak anyagcseréje kellőképpen gyors, így az etetés a lehető legjobb megoldás, így ezt kell és érdemes választanunk. Etetőanyagunkat pedig meghatározza hogy milyen feeder módszert válasszunk.

Hosszú előkés recept

A hosszúelőkés peca egy picit kutyulósabb. Egy jó pecához 2-3 kiló kaja kell. Ennek alapja egy zacskó TTX, ami azt is jelenti, hogy a drágább, rendes etető kaját higítjuk, emellett segítünk a felhő képzésben. Először a TTX-et vizettük túl, majd amikor egy folyósabb massza állagra szívta magát, mehet rá egy gyári etetőanyag. Ez a balcsin lehet egy hagyományosabb, kukorica/termény alapú ízesített anyag.

Ne feledkezzünk el az etetőanyag adalékolásáról. Folytott csontit/pinkit, süllyedő angol morzsát, nyugodtan tegyünk bele. Ha emellé még kukoricát is teszünk, akkor a kukoricát tartsuk vízben, főleg nyáron és csak akkor tegyünk az etetőhöz, mielőtt megtömnénk a kosarat. A kiszáradt édes konzerv kukorica ugyanis lebegővé válik. Persze ha ez a cél?!

Hosszú előkés kaja, és a kiegészítők (fél liter csonti úgy 5-6 ilyen pecára is elég)

Method etetőanyag recept

Nekem a kedvenc method etetőanyagomban van etetőanyag és pellet is. Használhatsz sima uni vagy classic aqua-t, speciálisabban CUD2 pelletet, de a mi (DHbaits) method pelletboxunk ennek a pecának a Ferrarija. Utóbbiak felvizezésével nem is kell sokat cicózni.

Ha ez felvette a vizet, kb negyed kiló method etetőanyaggal panírozzuk, ahogy azt mutattam is a filmben. Fun fact: Fojtott pinki, és angol morzsa erre is mehet, elrontani nem fogja, sőt!

Az állag itt is akkor jó, ha tisztán jön ki a kosár. Ha első 5-6 dobásra még picit ragad is, ne aggódj, elmúlik. Esetleg még porozz rajta!

Method etetőanyag élő pinkivel!
Valahogy így kell panírozni (és halat fogni a Bosson)

Állag

5 perces ütemnél nem maradhat kaja a kosárban. Ha bent marad, túlvizezted. Olyannak kell legyen, hogy ha összenyomsz egy marékkal, éppen összeálljon, de ha finoman szétmorzsolod, szét kell essen. Nagyon felvizetett anyagot nem lehet visszaszikkasztani, de egy törőszita még jó lehet a helyzet orvoslásához. Egy kis gyakorlás és működni fog!

Bot/felszerelés

Etetőanyagunk mellett a botunkat is meghatározza a módszert. Hosszú előkéhez módszerhez kecsesebb, lágyabb pálca illik, de általánosabb bottal is megoldható. A lent említett bot spiccét is rendesen rázták a dévérek, láttam a kapást, amit kellet.

Ha nyaralni megy, akkor nincs lehetőség nagy és teljes felszerelést magunkkal vinni. De én erről nem tudok nyilatkozni, mert nálam nem igazán fér be senki az autóba, ha tényleg horgászom. De ha sokat utazunk és utazásaink során horgásznánk, a lehető legjobb módszer valamely feeder irány, és hozzá egy jó telefeeder. (nem fizetett hirdetés, tényleg többre tartom ezt a botot, mint bármi versenypálcát)

A maximálisan felmagasztalt utazó, univerzális strapafeeder

(Hajh, volt nekem gyönyörű, kecses és kis szállítási hosszúságú Tubertini Galaxy botom, ami tökéletes utazós hosszú előkés pálca volt, tudta azt 3 részben, amit a Trinity kettőben, sőt még többet is. Kár érte, jó ügynök volt. Törött orsórögzítővel küldtem javításra, de nem tudtak rajta segíteni. 🙁 )

Emellé kell még egy kis helyen elférő merítőnyél/merítő. Ebben nem nagyon merek tanácsot adni, én már régen merítőfejekkel dolgozom, uti merítő nyélnek pedig a bot mellett tartom a black widow nyelét.

Matrac

Vérmérsékletünk és halvédelmi irányelveink szerint nem árt egy olyan matrac/bölcső, amivel tudjuk kímélni a halat, ha akarjuk. Vadvizi használathoz kifejezetten ajánlott lehet!

Bottartó

Kell még emellett valami RODPOD, de legalább is bottartó, ami segít a követésen. Én nagyon megszerettem a lidl 3 lábú bottartóját, kevés helyet is foglal és még nem is drága. Az autóban elfér.

Egy tripod sokat segít, ha nem akarjuk a botot rongálni a követésen!

Bepakolás

Bár a cikk arról szólna, hogy hogy csináljunk meg egy pecát kevés cuccal, nem szabad amellett elmennünk, hogy fiatalabb én sem leszek, és hát cipekedni bár tudnék, de azt meg nem szeretek. Erre a célra én “A” dechatlon-os horgász kiskocsit használom. És azt kell mondjam, hogy ez a termék egyrészt összehajtva irtó kompakt, tehát bele is fér a cikkbe, másfelöl viszont a 400 liter pakoló űrméretével bármikor kisegít minket. Tényleg ajánlott termék! Bár mondjuk az ára az nem keveset ment fel az elmúlt időben…..

Felszerelés, aprócikkek

Bármelyik felszerelést is válasszuk, érdemes előkészülni. Mindkét feeder alkatrészei kis helyen elférnek. De a hosszú előkéshez nem árt az előre gyártott előke (bevallom, ilyennél még én is ezt választom), vagy spurlis doboz, amiben elvannak. Itt az előke macerásabb, több kell belőle, mert gabalyodik, vagy ha nem, romlik a minősége.

Minden ami a feeder pecához kellhet a kosáron/előkén kívül!

Talán meg sem kellene említetni, hogy method tekintetében 8-10-12-es horgokat feltételezek, hosszú előkézés során még ennél is kisebb horgokjkal számolok.

A peca kivitelezése

Hogy pecázzunk a Balatonon? Van pár egyszerű szabály, ami segít. Elsőre sose horgászni menjünk ki. Mérjük fel a terepet. A népszerűbb, könnyebben elérhető helyek reggel bizony betelnek, nem árt szemfülesnek lenni. Amire leginkább figyelni kell, az a hínár mező. Pár dobással, ólommal mérjük fel mi van előttünk és így állapítsuk meg, hogy mi a helyet, de akár úszhatunk is egyet.

A peca mindkét esetben igényli a kiakasztott clipset. Így fogunk dobni, egy helyre lehetőség szerint, egy megfelelő irányzékot kinézve.

Tapasztalatom szerint annyira messze még sehol nem kellett dobni, de én általában mólókról horgászom, amik azért benyúlnak a vízbe. Déli partról mindenképpen mólós peca lehet a jó. Északit meg lehet oldani partról is, de figyeljünk a fent említett hínármezőkre, iszapos területekre. Itt van pár trükk még amit lehet alkalmazni. Hosszú előkénél, lehet jó választás még egy feeder link, ami a főzsinórt képes az iszap felett tartani. A hosszú előke egyébként kint fog maradni az iszabból, de lehet arra játszani még jobban, hogy fent maradjon.

Methodnál ez picit nehezebb. De a kiakasztott clips is segít szépen lekísérni a kosarat, ami azt fogja eredményezni, hogy nem süllyed el. Ilyen helyen könnyebb method kosár is szükséges.

Ütem

A felszerelésen túl, ez az, amin több múlik, mint a jó állagra kevert kaja alapvető minőségén. 5 percre dobni kell. Ha így csinálsz, nem sok minden ment meg attól, hogy halat fogj. Keszeg, kárász és ponty is szinte biztosan fog jelentkezni. Tehát még egyszer 1 helyre horgászunk, és gyors ütemben juttatjuk be a kaját. Ha kimarad az ütem, akkor drasztikusan növekszik a kapástalan időszak. Ha 5 -10 percen belül nincs halad az ütem kihagyása után, 2-3 dobás 3 percre meg fogja oldani a gondot.

Halvédelem

És hogy miért írom le mindezt? Hogy a kedves olvasó is fogjon halat. Amivel aztán vérmérséklete és gasztronómiai igényei szerint rendelkezik. De sose felejtsük el. Ha nem bánunk tisztességesen a halakkal, és nem kíméljük őket, nem adjuk meg nekik a szabadságot, akkor a balolali halból sosem lehet majd a jobboldali, igazi élményt adó balatoni vad gyönyőrű jószág. Nem kell minden halnak a tepsiben vagy bográcsban végezni!

Egy mérés nem mérés! Lássuk hogy máskor működik? Itt a balatonkenesei példa, ami egy borzasztó haltalan peca volt:

Még egy teszt

A julius első hétvégéjét, ismét a Balatonon sikerült tölteni és folytatni a tesztet, ahol egyre inkább látszik, működik az elmélet ha jó a gyakorlat. Erről most post és dokumentáció nem történt, de édesapám nagyon örült a bő 5 kiló gyönyörű dévérkeszegnek és a méretes pontynak, ami majd szelet lesz a halászlében.

Erről a pecáról csak egy szép hajnali képet lőttem!

Van mikor nem megy

Egy dologgal azonban ki kell egészíteni a bejegyzésem. Ez pedig az, hogy van, mikor nem megy. Amikor csak nagy ügyességgel/leleménnyel és odafigyeléssel lehet kipiszkálni egy-egy apróbb keszeget. Általában van egy nap, mikor ennyire megáll a hal. Ilyenkor ne küzdjünk, lehet, de felesleges. Ha a method egy óra alatt nem hoz halat, akkor marad a hosszú előke, és ha ott sincs rendes kapásunk, akkor aznapra nem érdemes rabolni a szabadság drága idejét. Másnap is lesz nap, és szerencsére két, egymás utáni beállt nappal még sosem találkoztam!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük