Jigger úszós, rakós botos horgászat 1: Az elmélet

Nagy fába vágom most a fejszémet, mert erről a dologról nem sok minden van elérhető angol youtube videókon kívül. Tehát ha meg akarjuk tanulni, akkor ilyeneket kell nézni. Viszont nehéz, mert nagyon sok olyan dolgot kell elsajátítani, ami angol horgász szleng kifejezés és még ezt is ki kell találni.

Az irodalom kutatás azonban segít, és minél jobban beleálsom magam a témába, látom, hogy ez a “shallow” fishing a kulcs megérteni azt, hogy mégis miről van itt szó.

A shallow fishing kifejezés pedig arról szól, hogy vagy sekély vizben horgászunk, vagy arról, hogy a mélyebb víz felső szakaszában. Ha ez utóbbira gondolok, akkor az is belejön a képbe, hogy ez valami hasonló dolog, mint a pellet wagglert …. . Amitől a mai napig ódzkodom..

A jigger “úszó”

A magyar kiindulási alapot ez a trabucco úszó és leírás adja

A jigger szerelék

Ez a Jigger szerelék, és ez egyértelmű egy, a pici úszó testén szabadon futó szerelék, ami viszonylag sekény vizekben nem feltétlen fenéken működik jól, viszont intenzíven telepített tavakban kell vele próbálkozni. Angliában, ahonnan ez a módszer is származik, leginkább F1 (Ponty-kárász hibrid) horgászatára használják és nem csak nagy melegben.

A lényege, ahogy elmondják kettős. Egyrészt, hogy a damil szabadon van, alul 3-5 8-as méretű ólom ütközteti, felül pedig egy gumiütköző. a szerelék nem hosszabb, mint egy picit a vízoszlop, amit meghorgászunk, az előke pedig kb 10 centi. Ha jól értem, akkor azért, hogy minél feljebb tudjuk húzni a csalit a vízoszlopban. Hosszabb előke hosszabban lóg le.

A peca maga, hasonlóan az angol módszerekhez (bomb feeder, pellet waggler) azon alapul, hogy a kaját lőjük a helyre.

Erre a folyamatos kaja adagolásra felfigyelnek a halak, és a behulló szemeket kapják el, tehát nem irányítjuk a halakat arra, hogy a vízfenéken táplálkozzanak, vagy várjuk tőlük, hanem megpróbáljuk megkeresni a vízoszlopban. (mondom én hogy hasonló a pellet wagglerhez)

Ez a horoggal folyamatos kontaktot jelent, mert a csalit folyamatosan le/fel utaztatjuk, a kis jigger úszónk pedig mindig a felszínen van, jelezve nekünk a szerelékünk helyét. A kapásban, ha jól értem nem sok szerepet játszik, mert a hal optimális esetben rögtön a gumival találkozik és a rugalmasság továbbá a hal vehemenciója önakasztást eredményez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük