6 méterre a parttól

A rakós bot pont annyiban más mint a spicc, hogy az egész egyszerűség élményt el tudja rontani. Hiszen egy rendes rakó 10, 11 még inkább 13, sőt akár 16 méter is lehet. (Mondjuk azt fogja és tartsa aki akarja). Továbbá egyéb, kötelező tartozékok közé tartozik a láda és kiegészítői valamint a görgő is, és hopp, azt vettük észre, hogy ezek nélkül már mozdulni sem tudunk. Pedíg létezik az a módszer aminek a szépsége az egyszerűség, csak kevés szó esik róla.

A “margin”, vagy partközeli rakó előnye minden más úszós készséggel szemben a lehelet súlyozás és pontosság. Hátránya egyértelműen a hossza. Ez bizony beljebb nem megy… .

De hát az csak 6 méter, vagy éppen 8… Mit lehet a part közelben zsákmányolni? Szinte bármit. Csak…. . Légy baromi csendben!

Ebből már lejön, hogy ez a technika nem feltétlen a hétvégi pecák eszköze, ahol fogy a sör, sül a flekken, duruzsol az etetőhajó és csipog az elektromos jelző, mint megannyi digitális tücsök!

Ehelyett, ha nemcsak környezetünkben és az úszóban szeretnénk elmerülni, válasszunk fülest és kerüljük a zajkeltést. Tartsuk a tàvolságot a kedves horgásztársaktól. Előfordul hogy nem is nappal igazàn hatásos, így nem árt bírni a sötétet, az éjszakázást és a szúnyogokat sem.

Nem árulok el titkot.. nagyhalazunk. Az ilyen botokon jelzett ESR érték ezt már jól jelzi, hogy nem feltétlen fogunk keszegre pályázni. Ha így teszünk mégis, válasszunk olyan gumit, ami ezt tàmogatja és nem rúgja le róla magát a jó keszeg vagy 2-3 nyaras frissen telepített ponty sem. De általában nagy halra megyünk és ki is maxoljuk a botunk erősségét gumi vastagságban. Minden mást ehhez kell választanunk.

Mátrix Slik ajánlás!

A gumi témában nem én vagyok a leginkább felkent, a használt gumikra sokan mondják hogy keveset bírnak, gyakran cserélik. Fogok kipróbálni külföldit is, ha úgy van. Ezekről pedig szívesen tudósítok.

Szerelék

A szerelék finomsága leginkább az úszó teherbírásábsn mutatkozik meg. Attól nem kell félni, hogy a sneci elkapja a felkínált kukoricát a 8as, esetlegesen 6os horgon. És attól sem kell félnünk hogy a 20 as zsinór túl durva itt, kúlönösen ha figyelünk rá, hogy főzsinórunk fluorocarbon legyen. A többi a gumin múlik.

10-es horgok két gyártó kínálatából. A jobb oldali (Korum), simán elmegy 1, de inkàbb 2 mérettel nagyobbnak és ez már számít!

Úszó

Az éjszaka, ha lehetséges még nagyobb izgalmakat tartalmaz. Nem árt ha az úszó vilàgító patron befogadására alkalmas, antennája vastag, jól látható. Ha ezt nem is tartjuk be, de egy erős, belső zsinórvezetős darabra mindenképpen szükségünk lesz.

Ezekből a típusokból is megtaláljuk azokat az úszókat amivel jól működik a peca az adott tavon. Olykor 0.2, 0,3g teherbírással.

Tó és hely választás

Ez a technika leginkább az angolos, kisebb területű, intenzív vizek pecája. Ha nem itt akkor pedig nyugodtan használjuk tökben,nádszélben, feltolós úszós peca helyett. Itt sincs helye a finomkodásnak a halat ki kell fordítani és tartani.

Etetés

Etetésnek Jöhet a lőtt szemes, nyáron erjesztett, de csak finoman, és itt jön ki a kupakos etetés előnye is. Finoman rácsúsztatni a kaját a placcra a legnagyobb csendben itt a lekifizetődőbb.

Konklúzió

Ha szerelékünk így összeáll, betartunk pár szabályt, van egy kis türelmünk, és alapvetően minden passzol, akkor pedig készülhetünk, hiszen szinte làbunk alatt olyan élmények várnak ránk, amik utàn még egy napig remeg a kéz és a láb. Mert a jó hal nem 100 méterre van tőlünk, csupán a parttól 6 méterre.

Érdemes, sőt ajánlott figyelni a gyártó ajánlására és tapasztaltabb horgászok véleményét is kikérni, nekem több jó halam is elment, mire felhívták a figyelmem a gumihoz és szerelékhez mérten kis horogra. És boldogan zsákmányoltam első 6+ amúromat mikor feltettem azt a horgot, amit még feeder szerelékre sem szívesen!

Ha nem jön ki a matek, mert valamelyik feltétel nem stimmel, váltsunk. Nincs is rosszabb annál, mikor megjön egy kedves bojlis és helyet foglal mellettünk és előadja élettörténetét élete párjának, zavarva minket és a környezetet. Őt ez nem zavarja, minket annál inkább. Jó, ha van nálunk alternatív pecát támogató felszerelés, mondjuk egy jobb feeder bot és az unásig már ismert method.