A nyár elképesztő módszerei: a sbirolino

Ha már kiélvezkedtem a jiggert a rakós bottal,mutatok nektek egy másik technikát, ami szinén egy mocorgós, hallal tele dolog. A módszer és annak lelke a sbirolino.

sbirulino

Az elmélet

Ez a cucc akkor jó, ha nem tudjuk a vízoszlopban hol van a hal, nem is akarjuk ezt kitalálni. Ez a kis műanyag eszköz megoldja nekünk.Szép lassan süllyed, tömeg és alakja segít bedobni. Viszont nem etető kosár, ezért a csalogatást más úton kell megoldanunk, csúzlival. Ez némi gyakorlatot igényel.

A szerelék pofon egyszerű, a súlyként szolgáló sbirolino, egy gumigyöngy és a gyorskapocs után egy elég hosszú (50-100cm) előke jön, rajta egy horog és csalizó szilikon karika. Így a felkínált csali még természetesebben fog süllyedni.

Ez a cucc egy egyszerű fenekező szerelék lenne. Csak lassan éri el a feneket, és ha eléri, akkor nem hagyjuk ott, hanem dobunk egy újat.

Figyelnünk kell rá továbbá, hogy klipszelünk. Nekem ezt egy spéci orsó megoldja, ennek hiányában kapóra jöhet egy szilikonból készült kis hajgumi. Ezt a dobon átfűzve, a klipsbe akaszva, a hal képes eltépni és így az orsónk tud zsinórt adagolni. Ha simán klipszelnénk lenne baj a rohanós, vehemens kapásokkal…

a klipset elérve az előke szépen kiterítve ér a vízre, nem gubancolódik. A zsinór pedig a süllyedés alatt feszes marad, a spicc kicsit húz a víz fele. Ha a bot kiegyenesedik, megvan a meder alja.

Az én pecám, vagyis a gyakorlat!

Tényleg nem kell hozzá sok minden, de ne 1-2 kiló (vagy liter) kajával vágjunk neki a kalandnak, mert hamar elfogy. Az alapnak kigondolt 1 kiló 8-as classic pelletnek én 2 óra alatt fenekére vertem. Szerencsére ennyi volt az össz peca időm.

Egy vödörrel érkeztem, benne orsó, szerelékes dobozkák, pár darab sbirolino, az említett 8as aqua.

Az előkét helyben gyártottam. Dobtam, lőttem, aztán rájöttem, hogy bajban leszek. Nem látok térben… . Így nehéz volt eltalálni a messze csúzlis etetést és a dobást úgy, hogy a helyet nem mutatta úszó. Nehezen, de sikerült!

Ahogy a pelletet szórtam, elkezdődött a peca és megjelentek az etetésen a keszegek és a kárászok, de akadt erősebb jelentkező is.

A botot tartóra tettem a parttal párhuzamosan, így a legapróbb kapásokat is láttam. Persze a határozott kapások lettek meg, az apróbb motoszlálásra nem illik bevágni!

Viszont a jó kapás vehemens és látványos.

Érdemes észben tartani

A technika még mocorgósabb, mint egy method, nem feltétlen igényli a ládát, de nem árt, ha van. A szerelék a 7-8 méter mélységet kb fél perc alatt eléri egy 25 grammos darabbal, és közben etetni is kell. Mindenképpen szükséges egy jó csúzli, és a vele szerzett gyakorlat. Ha ez megvan, akkor garantálom, hogy boldogan fogunk elfáradni!

a csúzlis etetés behatárolja a peca távját, az pedig a bot hosszát és karakterisztikáját. Egy 330-360 cm match vagy feeder bot tökéletes. Jelezze jól a kapást, de kell a bevágáshoz a gerinc is. Ilyet valasszunk.

A peca helyszínét biztosító Balázs tó most is kitett magáért. A technikához kitűnő. A helyiek is horgásznak így, és nagyon barátságosak, segítőkészek. Ez abból is látszik, hogy a pelletem elfogyását követően javasolták a kukorica csira pelletet. Kaptam is, ami hatalmas meglepetést okozott!

a technika természetesen bármelyik mélyebb bányatóban működhet! Az hiper intenzív pontyos helyeken inkább pellettel, máshol, ahogy látható természetesebb dolgokkal is lehet próbálkozni. Lényegében azzal, ami kellőképp lassan süllyed, és a hal ismeri!

Hogy mit fogtam?

A rövidke peca átka, hogy ha nem tudjuk mit kell csinálni, könnyen hoppon maradunk. Én ezt a módszert most először próbáltam ki, előtte kicsit megfigyeltem. Ennek ellenére, vagy ezzel együtt 5-6 keszeg, ugyanennyi kárász jelentkezett, mind vízközt. A 4 erősebb kapásomból kettő maradt le út közben a lágy bot miatt, de ahogy ráéreztem a technikára, javult az arány, így egy ponttyal zártam volna az estét, ha nincs a kukorica pellet, amiből kaptam pár marékkal. Erre ugrott be az első pár lövésre az amúr!

Közel 10 percenként halam és még ennél is több kapásom volt, ami nem kicsit jó eredmény!

jó szórakozást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük