A nyár elképesztő módszerei: a jigger úszó

Ritka az új téma a pecâban, főleg a békés halak horgászatában. Talán ezért is volt jó ennyit írni a spiccbotról. Mivel azonban az idő melegszik én pedig ez évemet még mindig leginkább az úszózásnak szentelem, lassan a paszta mellett előveszem a jiggert. Tavaly készítettem róla már videót, de nem volt teljes körű, mindenesetre nézd meg, ha nem láttad:

Ezt a pecát egyszerűbb csinálni, mint elmondani, megmutatni meg még nehezebb, de pár dolog betartásából áll a technika.

A szerelék lelke a jigger úszó, ami már itthon is kapható, sőt, hasonló szerelő készlettel, mint egy pellet waggler.

A pici úszó nem feltétlen a kapást jelzi, azt nem is nagyon kell, mert a horgot a csalival a hal beesőben vehemenciával elcsavarja. Annyira, hogy angliában szabályozzák a felső ütköző közelségét (távolságát) a dacrontól. ez azért van, hogy ne feltétlen önakasztás valósuljon meg. Cserébe itt kevesebb a test kapás, mint a pasztánál.

Az eresztéket egy (javasolt több) gumi ütköző szabályozza, a csúszó apró úszótest felett, ami leginkább egy rakós úszóra emlékeztet szár nélkül. Így, (ha nem baszunk el semmit), a kis eszköz szabadon fut két beállíott távolság között, csalink a végső mélységig, szépen süllyed és a behulló etetésel együtt a mohó hal elkaphatja.

Fontos, hogy ezt a szereléket ne tartsuk létrán, ne törjük meg a zsinórt feleslegesen.

Ha megvangyunk, pecánk etetésből, behulló szemek bejuttatásából áll, illetve a mélység meghatározásából, ahol majd a kapások meglesznek. Ezt beállitva, majd a cuccot emelve, de olyat is láttam, hogy pörgetve érik el a kapásokat.

A bonnyai pecán, ahol ezt először alkalmaztam, már a felszín közelében elcsavarták. Izgalmas, fárasztó, jó peca, mint minden nyári őrület

Az ott alkalmazott szerelék ilyen volt. Az úszó alatt n émi ólmozás éééés kész. Az előke van még ott.

Alsó ütközővel nem is foglalkoztam. A felső itt sajnos nem látszik, de ott van. Azért, hogy fix legyen, tegyünk két darabot.

A csali itt pellet karikában lassan süllyedő pellet, de lehet ez csemege kukorica is. Ez utóbbit mossuk, nézzük át, ne legyen benne lebegő szem.

De mi a helyzet egy mély tóval? Nos nem régiben a Balázs tavon próbálkoztam és bevallom, hogy még kell is. A süllyedés nem a legfontosbb szempont, mert a csalit először gyorsan kell süllyeszteni, aztán kell csak lassan és erre bizony a kis jigger úszó nem lesz elég. Ilyenkor kell leleményesnek lenni, és máris megtudjuk honnan jött az ötlet. Egy 1grammos úszó testét raktam fel és zsinórjelölővel tettem észrevehetőbbé. A szereléket persze alulról bontottam meg.

A bonnyai pecához nagy különbség, hogy itt sok a jó testő keszeg. Ők nem csinálnak látványos önakasztós lecsavarást, de jó kapások születnek.

a peca elején meghagytam a 3 méternyi szereléket, csak akkor rövidítettem, mikor már megvolt az a mélység, ahol már nem volt kapás.

Innen már nem volt más hátra, mint lőni a kukoricát, fogni a halat, majd az árulkodó buborékok nyomán egy másik szerelékkel megnézni a mederfeneket, ahol éhes és meglepő erőben levő retúr pontyokkal lehetett megküzdeni. Itt viszont már kényelmetlenül 3 tagban kellett horgászni, de inkább a 4 lett volna a jobb.És hogy milyenek itt a keszegek?

Szóval milyen is a jigger? Jó. 🙂 Próbáljátok ki!

Egy gondolat a “A nyár elképesztő módszerei: a jigger úszó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük