Új feeder botom: Delphin Opium v2

Javíthatatlan bot miatt új botot voltam kénytelen választani. Az igények között az szerepelt, hogy tudjak vele 70-80 métert dobni, és legyen alkalmas hosszú előkés és finom method horgászatra is.

Ez a cél azt is jelenti, hogy főként hosszú előkével fogom használni, de néha-néha felkúszik rá egy method kosár, ha az igény azt diktálja. A választás a horgászboltossal közösen egy Delphin Opium V2-re esett. 360-as hosszban. Ezt a botot a hétvégén aztán jól ki is teszteltem ,de ez a teszt még nem teljes körű.

Viszonylag kevés tapasztalatom van abban, hogy objektíven nyilatkozzam egy botról. Magam is úgy gondolom, hogy cirka 3 évem, és a botok számosságának kevés volta ezt akadályozza, de azért megpróbálkozom vele.

Fizikai paraméterek

  • Modell 360cm/80g         
  • Tagok száma      3
  • Blank átmérője a markolat felett             11mm
  • Szállítási hossz  126cm
  • Gyűrűk száma   13
  • Súly       228g
  • Markolat             Thin CORK és RUBBER CORK
  • Markolat hossza (a bot alsó részétől a nyereg közepéig) 46cm
  • Spicc átmérője 3mm

Tapasztalatok

A keverőgyűrű a Delphin botok szerint elég nagy. Ez a nagy dobásokban mindenképpen segít.

A botnak egy egész jó parabolisztikus íve van a fárasztás alatt, ami már kisebb halaknál is megjelenik, a bot dolgozik, az orsóra sokkal kevesebb munka hárul. Úgy is mondhatnám, hogy angolos. Ugyanakkor érződik benne az erő, így nagyobb hal kifogásában is megbízható lesz a bot, van benne erőtartalék bőven.

A spicc

Maga a 3. tag a rezgőspicc után, már maga is szinte majdnem elég egy gerincesebb feeder bothoz, kis túlzással. Nagyon szépen elképes tekerni a hal, de az igazi kuriózum az a spiccekben rejlik.

Ennél a botnál a rezgőspicc maga, talán nem is jó megnevezés. Ez jelzőspicc. Annyira, de annyira vékony, érzékeny és nyúlós, hogy tényleg, a legapróbb kapást is megbízhatóan jelezte, még akkor is ha nem fonott zsinórral követtük el a horgászatot. Elképzelni sem tudom mit művelne vele, de nagyon kíváncsi vagyok rá, mindenképpen ki fogom próbálni.

Ezekre a spiccekre azonban nagyon kell figyelni. Az első horgászatnál nem szereltem le magát a botot és a gyűrűk egy része (és az alaptest) is elfordult, amit persze könnyű volt visszahajtani, de látható rajta. Ezért én javaslom a tokban szállítást, parton szerelést, bármennyire is lassúvá teszi ez a vízparti kezdést, a botunk éppsége azonban ezt megkövetelheti.

Horgászat során ezért arra is kell figyelni, hogy a zsinórt feszítsük, védve ezzel a spiccet. Nem is nehéz folyamat ez. Ha már megtanultuk, egyrészt automatikusan megy, másfelől a spicc érzékenysége következtében nagyon egyszerű is, erőfeszítést nagyon nem igényel.

Ennek függvényében (nekem) ez egy botos pálca, hiába horgásztam párban egy method bottal emellett, kényelmetlen volt így, mert még nagyon figyeltem rá. Dobások tekintetében jelenleg max 40-50 méteres dobásokat tettem bele, 30 grammos oldalsúlyos classic feeder kosárral, fém oldaltartóval (nem a legmenőbb szerelék, de rögtönözöm kellett). Az igazi dobós peca, ahol kipróbálhanám a bot igazi erejét, még várat magára. Distance kosárral, igazi, kétkezes, pontos dobással ennek a botnak a távolságot bírnia kell.

Method kosárral

Rapid peca == Method? Mit gondoltok erről? Nekem főképp ez az okom arra, hogy elcsáboluk a methodra, egyszerűen nem kell időt pazarolni a gondos kajakeverésre, a nagy alapra. 5-10, 3-5 perces dobás már általában ad halat és még az is előfordul, hogy szépen. Ezért (sem) létezik nekem csak hosszú előkés pálca, szeretem azt a kényelmet, hogy van erőtartalékom és lehetőségem a botot method kosárral is használni. A tegnap esti pecám pont ilyen volt, lényegében a method pecák iskolapéldája.

A szerelés a végleteknél is egyszerűbb. Én nem szeretem a félfix kosarat sem, így az előke gyorsrögzítő fölé teszek egy gumigolyót és kész. Az előke clarusso brutal zsinórból készült. A horgászathoz a legkeményebb U-HEAVY spiccet választottam, ez már nem az a rendkívül “takony” spicc, van tartása, de a finom kapást is jól jelzi. (amit pár dévér meg is mutatott). Nagy segítség egy ilyen pecánál a cserélhető method kosár, ebből én most szintén cralusso mellett tettem le a voksom.

Az etetőanyag is a végletekig egyszerű, már ha vna olyan. 4mm Aqua garant classic, 2 mm Aqua garant visual, felvizezve, majd bepanírozva a Dunai Horgászok “Summerfish” anyagával. Erről még később lesz szó!

A botnak a 30 grammos kosár kézzel töltve még nem érte el a teljes hatékonyságot, gondolkozom a 40 grammos verzión, de így is megfelelő erővel és bátorsággal lehet dobni. A bot jobb hal alatt is szépen dolgozik, de itt is érdemes tartani. Ahhoz, hogy a spicc biztonságban legyen, mindig feszíteni kell, és persze ébrernek lenni.

A bot akciójáról és a finomságáról sokat elmond, hogy, mikor már a spiccet nem láttam, ezért az orsó fékjét lazítottam fel, a jó húzós kapás ellenére összesen egyet reccsent az orsó, amire felfigyeltem, és láttam, hogy bizony a spicc és az egész bot jelzi a kapást.

Jó hal alatt

A jelentkező hal (egy jó 5 kilós tükrös), megdolgoztatta és karikára is görbítette a botot. Nagyon jól, kényelmesen és erőteljesen dolgozott. Egyáltalán nem érezhető, hogy a bot 3 tagból áll. A fárasztás 18-as főzsinórral és az említett 18-as monofil előkével eltartott egy ideig, mert igyekeztem finoman bánni a hallal. Ő végül bölcsőbe került, majd rövid fotózkodás utána vissza az életető elembe. Én pedig megggyőződhettem róla, hogy a vásárolt bot igazi finomszerelékes mindenes, és megvan az esélyem arra, hogy ezzel a felszereléssel jobb halat is kivegyek. Mondjuk az orsómra ráférne még egy tartalék dob kicsit vastagabb zsinórral. a 18-as kicsit alálövés. 🙂

A kezdeti kitétel, a 70-80 méteres dobások kis gyakorlással azt hiszem, megoldhatóak lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük