DH baits horogcsali teszt 2023

Ezzel még adós vagyok, kicsit el voltam havazva, így erre nem jutott idő. Viszont fontos, hogy tudjunk arról, hogy a horgainkkal hogyan viselkednek ezek a csalik, hogy meg tudjuk állapítani mikor melyik okozza a legnagyobb csali élményt.

Az idei előkéim még nem által össze véglegesre, de van már egypár verzió, így most ezekből szemezgettem és ennek megfelelően lehet következtetni, hogy a ti előkéitekkel mi a helyzet? Ti szoktatok ilyen teszteket csinálni? Írjátok le nekünk!

Idén a következő a repertoár: (monofillal 15 centire kötök)

  • 7mm “red” tüske 12-es horoggal
  • 10mm “red” tüske 10-es horoggal
  • 10 mm “fine” tüske 10-es horoggal

Az előkék

Csali horogelőke teszt DH baits csalikra. 2023-es változat.

A horog

Jelenleg trabucco method+ és match speciál horgokat használok. Idén találtam rá a method + 10 és 12-es méretére, de épp most jött velem szembe a SEDO cég QM1 formájú horga, ami még szóba jöthet (bár szintén egy drágább horogról beszélünk). A trabucco esetében az 1000-1300 forintos 15 horgot tartalmazó csomag igen jó ár érték arányú dolog, nehéz vele vitatkozni. Átlagosan most kb 1000 forint környékén mozog 10 darab horog, ezek alapján lehet számolni. Más méretű horgot én nem igazán alkalmazok, kivétel ez alól a téli időszak

A tüske

A csalitüske nálam vagy red vagy fine (topmix illetve haldorado), ez egy érdekes összehasonlítás lesz viszont, mert reddel és fine-al is mértem, meglátjuk mi lesz a különbség. Árban a két féle tüske között kb 400 forint / 10 darab van. Ennyit kell költenünk a még nagyobb finomításért, de ez mind csak sport tavakon érdekes. Dunára teljesen jó a sima vastag, vagy kínai tüske. Nem fogsz változást érzékelni.

Az kötés

Idén már jellemzően hibrid előkét használok, tehát 0,18-as vagy 0,20-as monofilra kötöm magát az előkét és a csalitüske az fonott 0.1-es száron van. Ez viszont megkövetel itt némi figyelmet. Még pedig fontos, hogy milyen a tüskénk. Fine tüskénél jó a chlinch csomó, viszont a “red” tüskének a feje és a karikája is nagyobb. Nagyobb biztonságot érünk el palomar csomó segítségével. A kötés mindkét esetben csomómentes. Már egy 5+ ponty is rajtavesztett és bírta a gyűrődést.

Értékelés

Csak arra vagyok kíváncsi, hogy elérjük-e a célt, vagyis azt, hogy a csali szépen lebegjen a horog felett és finoman mozgatva a horog is minimális erő/szívás hatására mozogjon, ütemesen pattogjon. Ezt fogom kritikus kikönnyítésnek nevezni

A DH baits csalitesztek

Mangó-Chili, avagy a régi fajta tészta

Mind a 8 mind a 10 mm felemeli mind a “red” mind pedig a “fine” tüskét. Itt a horog horgonyzása a kérdéses. a 10-es horoggal a 8mm-es csali nem könnyít ki még kritikusan, azonban a 10mm-es csalival már kellőképpen pattog lebeg és süllyed vissza a fenékre a horog. Ez az emelés nekünk ideális lesz. a 8mm-es csali a pici 7 mm-es tüskékkel és kisebb horgokkal szintén “kritikusan” könnyű lesz, nem lesz vele baj a pecáinkon.

Összefoglalva:

Előke8mm csali10 mm csali
7mm red tüske +12-es horogkritikusan kiemelkritikusan kiemel
10mm red tüske +10-es horogkiemelkritikusan kiemel
10mm fine tüske +10-es horogkiemelkritikusan kiemel

Sweet magic/kill-bill-x/top-gun, avagy az új tészta

Itt majd arra kell figyelnünk, hogy ezek a csalik tényleg oldódnak. Azt már megfigyeltem, hogy a sweet-magic csali szépen lassan fogyott a tüskéről.

Mivel idén már mindegyik termékünkben van egy kis vicc(változatosság), ezért itt ki kell emelni épp melyik melyik:

Kill-Bill-X

Nincs két méret vagy forma, de a színe az érdekesebb. Fogós tud lenni ha nagyon hallgat a víz, ez már bebizonyosodott. Jól használható a sokkal sötétebb színe. Az összes horgot megfelelően, kritikusan balanszírozta ki az átalam használtak közül. Szuper cucc lett.

Összefoglalva

Nem lesz táblázatra szükség, mindegyik előkén megfelelően működik. Az előkével lehet finomítani nyugodtan de maradhat az erősebb cucc is.

Sweet Magic

8mm bojli és 10mm pellet található a dobozban. A pelletet mindegy mire tűzöd ebben a kategóriában, szépen emel. A 8 mm jobban emel egy picit, mint a mango-chili esetében, de ő sem fogja kritikusan kibalancirozni a 10-es tüskés előkét, bármennyire is finomat alkalmazunk.

Összefoglalva

előke8mm bojli10 mm pellet
7mm red tüske +12-es horogkritikusan kiemelkritikusan kiemel
10 mm red tüske +10-es horogkiemelkritikusan kiemel
10 mm fine tüske +10-es horogkiemelkritikusan kiemel

Top-Gun

10mm vasjav wafters bojli és 10mm banán-lime-vasjav pellet. Igazi jó összeállítás. A killbillhez hasonlóan, teheted ebben a kategóriában bár mire, jól fog neki állni.

Összefoglalva

Nem lesz táblázatra szükség, mindegyik előkén megfelelően működik. Az előkével lehet finomítani nyugodtan de maradhat az erősebb cucc is.

Konklózió

Mikor a 10 mm-es csalikkal horgászunk, akkor nincs szükségünk arra, hogy válogassunk a red és fine tüskék között. Túl nagy különbséget a két tüske között sem láttam. Ugyanakkor a kis csalik esetében meggondolandó hogy feltegyünk finom, sőt akár még ennél finomabb cuccot is.

A méréseim alapján, ha én még finomítani szeretnék, akkor a 7mm-es tüskébőlfogom használni inkább a még vékonyabbat és megyek horogméretben is lejjebb, kb 14-es horoggal egész jó lesz ez finoman táplálkozó halak, keszegek esetén, esetleg télen.

Ha ragaszkodtok a verseny szabályzathoz és nem kell a finomítás, válasszátok azt a 10-es horgot, amit még megenged a szabályzat, és a piros 10-es tüske teljesen jó lesz.

Ha nem akartok a hibriddel bajlódni a hurkos módszer hasznos lehet, ahol a csalitüskét közvetlen a monofil előkére kötitek egy klasszikus hurokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük