Mit viszek magammal 1: A rapid (method) feeder

Bevezetés

Az autónk tároló kapacitása véges, ugyanakkor pecázni, tartalmat gyártani meg kell. Így erről érdemes írni is úgy gondolom, biztosan nem csak én küzdök azzal a problémával, hogy az autóm ne nézzen ki raktárnak, de ha kell, nálam legyen minden dolog.

Egy hobbi pecásnak is megvan az az igénye, hogy minden legyen nála, amire szüksége van, ugyanakkor ha valaki sport, esetleg verseny horgász akkor az is különböző felszerelések hordását igényli.

Ilyen szempontból jó a method, mert az anyag költsége rendkívül alacsony. Ha már rutinos horgászok vagyunk, akkor könnyen és jól ki tudjuk egyelni mire van szükségünk, ezért a cikket is majd szét fogom bontani rapid/kényelmes feeder , margin és hosszú rakóra. Illetve halvédelemre.

Cikkem első részében a rapid feeder pecát mutatom be. Ez passzolhat egy jó kis intenzív tavi methodra vagy egy klasszikus dunai feederre is. Persze a dolgok változhatnak.. .

A rapid method egyszerű, mint egy bot 🙂 Remélem nem sértek meg ezzel semmit. Kicsit egyszerűbbnek látom a helyzetet. Erre az esetre én alapvetően tartok egy táskát, amiben minden benne van, ami kell, és igyekszem úgy szortírozni a dolgokat, hogy az legyenek nálam, amivel könnyen és jól tudok dolgozni.

A rapid (method) feeder horgászat

Az első és legfontosabb dolgom az az, hogy a kellékek, cuccok maximálisan rugalmasak legyenek, ehhez pedig egyértelműen tudnunk kell, hogy mivel horgászunk. Na de nézzük meg részletesebben:

Egy kis rapid method pecához kb ennyi dolog (sem) kell!

A kosár

A rapid method legfontosabb kelléke a method kosár, jelen pillanatban én a Clarusso / Topmix kosarait használom, nagyon egyszerű dolgok következtében. Van hozzájuk elérhető rövid és hosszú szár, sőt, távdobó szár is. a súlyuk 30-40-50-60-70g és könnyen cserélgethetők. Fontos, hogy a duplaesélyes fantasztikumot én nem használom, mert az nem csúszó megoldás, nem engedik be tavakra. Azek a kosarak az aroma sprék felett éppen elférnek.

Ezt a típust használom előszeretettel

Mindegyikből tartok 2-2 darabot a dobozban, szárból is van nálam plusz, illetve ha lehetőségem, időm engedi, akkor a szárból, előkével gyors kapocssal és gumigyöngyel csinálok dobóelőkével szereléket. Ezeket aztán gyorsan fel tudok szerelni uni-to-uni csomóval. Nem a legegyszerűbb, de a legbiztosabb csomó.

Mivel nem célom ajánlást tenni bátran találjátok meg magatoknak a legjobb választást. A preston/guru/mátrix/delphin/akármi márkákban. Mindenkinek vannak jó kosarai.

A csalogató anyagos dobozomat (jamek, aromaspayek) már bemutattam, lehet, hogy nem a legjobb döntést hoztam, hogy nem az egyel nagyobb ilyen táskát vettem meg, de ebbe éppen beleférek. Ha a Dunára megyek, akkor nem is ezt a táskát, hanem egy hátizsákot szoktam hordani. Mert a Dunára más kosarakat használok.

Ebben a dobozban kapott helyet a gumikukorica készlet is. Ritkán használom de néha már velem is előfordul. A dobozok egyébként a delphin atoma method táska tartozékai, és a nyitóképen látható cuccok nagy részét el is nyelni, kivéve a spricnit.

Ez a táska method horgászataim alapja lett!

Aprócikkek

A method másik nagy előnye, hogy alig kell hozzá valami. Egyet azonban (én) leszögetnék. Nem használok olyan megoldást ahol a forgó rögzül/szorul a kosár vezető szárába. Szerintem rossz taktika, mert ha egy keszeg veszi fel a horgot, főleg tavasszal, nem lesz ereje jelezni a kapást, főleg egy 50-70 grammos kosárral. Ezen felül ebben a kis dobozkában talán még több is van, mint amennyi ehhez a pecához szükséges, de itt nem kellett szortíroznom.

Apró de elengedhetetlen mindenes

Tartalma

Több féle gyorskapocs gumigyöngy és protektorral rendelkező forgó. Klasszik kosár rögzítésére szolgáló csúszógyöngy, pár darab feeder világító patron és gumicső a hosszú előke rögzítéséhez. Van itt még zsinórra fűzhető gumigyöngy, csalifűző apparat, és (bár nem szép dolog) de fonott előke is, ha véletlenül a nagy előke dobozom nem áll rendelkezésre.

Botok elhelyezése

Talán megmosolyogtató, de idén egy lidl-es bottartót vásároltam, ami megoldja az első bottartóim kérdéskörét. A hátsó bottartó kérdésköre oda vezet vissza, hogy milyen széken horgászom. Ha csak egy egyszerű szétnyitható kis széken, arra az esetre van 2 leszúróm amivel a botokat tudom rögzíteni. A Dunán hátsó tartó nem is kell, mert ott magasra emelt spiccel játszunk!

Ülőke

Egy rapid pecán nem a kényelem a cél, sőt, tudjátok mit vettem észre? A horgászat nem egy túlságosan mozgalmas sport. De ha az ember nem versenyládán, vagy kényelmes feeder fotelben ül, azért van sok felállás, guggolás, mocorgás, ami igen is jót tesz mindenkinek. Eseti megoldásként nekem ez van az autóban, ami még helyet sem foglal: ( a habszivacs nélkül egy tapottat sem…. ) fontos hogy ne fázzunk!

Etetőanyag és keverés

Ha kényes vagy az autódra, akkor ezt a sportot nem feltétlen neked találták ki. Még én is úgy vagyok vele, hogy keresem az ideális elrendezést, de a methodra a következőt talátam ki. A vödreim már rég óta a dechatlon összecsukható verziói, 3 és 10 literes verzióban. Ezek ugyan nem megfelelőek limiteléshez, de a rapid peca nem versenyzés. Emellett methodra pelletet/pellet boxot használok, ami nem, vagy alig koszol és el is használom a kikapcsolódás végére. A panírozásról viszont nem vagy nehezen tudok lemondani. Ehhez elkezdtem negyedelni az etetőanyagot és kirakni visszazárható zacskóba. Ez pont elégséges egy-egy adag felporozásához. A keveréshez egy szintén összecsukható, delphin edényt használok. A pelletbe pedig mindig teszek némi süllyedő angol morzsát, nekem igy vált be.

Az összecsukható tálja és az elkészített kaja

Bot és merítő

Külön cikket érdemelne, de már írtam is róla. Rapid pecáimra hű társam a lycan bot, amin állandóra method van szerelve. Súlya, akciója, hossza elbír egy óvatos dunai pecát is, de az igazi életeleme a 30-40 grammal történő method peca akár 70-80 méter távolságra is.

Rapid és pörgős pecára egyébként sem kell két bot. Részemről úgy vagyok vele, hogy ha egyedül horgászok, akkor nagyon ritkán két botozom. Csak akkor ha nem pörög a peca.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük