Horgásztóról jelentkezem: Bonnyai horgásztavak és apartmanházak

Tavaly egy közösségi programon jártunk Bonnyán (ahogy idén is), és akkor fedeztem fel egy zárt kaput, ami horgásztatást ígért. A szabad délelőttön meglátogattuk és Péter épp a kapu környékén járt, észrevett minket beengedett és körbenézhettünk. Ebből a tapasztalásból idénre az lett, hogy még két napot a tábor előtt eltöltünk itt. Nem bántuk meg ezt a döntést.

Belül egy paradicsom fogadott bennünket. Kultúrált apartmanok, gyönyörű tavak és környezet, és szigorú (nak tűnő) horgászati feltételek.

(Ilyenkor már ugye az unásig ismert és egyre gyarapodó szabály már derengenek is a szemünk előtt. Bölcső, mérlegelő, visszaengedő, pontyos/bojlis merítő, miegyéb.)

Itt sincs ez sokkal másképp, de ha megszállsz kapsz bölcsőd, ami nem egy utolsó szempont. Na de nézzük Péter szigorú feltételeit:

BÁNJ SZÉPEN A HALLAL. Fárasztd, kezeld őket olyan tisztességgel, hogy ők itt a te és mások szórakozását jelentik hosszú távon.

Ne állj fel vele fotózás közben, legyen meg a nagyhal kezelési rutinod, főleg a VIP tavon. Ha ezt betartod, akkor Bonnyán szívesen látott vendég vagy.

Igen, a tógazda is megköveteli a halvédelmi eszközök (bölcső, mérlegelő, pontyos/bojlis merítő) használatát, amit nem is csodálok. Az egyes tavában a harcsák nyüzsögnek. A kettes tóban a halak mellett van egy kis víz is, a hármas tóban pedig 1500 hatalmas hal várja a kihívásra érkezőket. (Ponty, amúr és tok biztosan van a vízben és hatalmasak) Tavaly sajnos elhullott a legnagyobb 60 kg környéki tok, akit csak illusztrisen “Godzillának” becéztek, de kisebb fajtársai is már elérik a 40 kg súlyt. Láttam is ilyet ugrani. Hát …. leírhatatlan.

A pecásnak a kettes tavon kell bizonyítani. Ha “sárga spicces teleszkóp botod” van, két horgot kötsz fel a fenekezőre, nem tudod mi a method és a hosszú előke, akkor nem ezt a helyet keresed. De ha érdekelnek az elfáradós pecák, akkor a kettes tavon is elég két óra a boldogsághoz.

Kérj nyugodtan tanácsot Pétertől, megmondja hova ülj, még azt is elmondja hogy hova horgássz. Az én tapasztalatom, hogy a 3 méteres torque topset zsinórja épp elég volt a fenék megméréséhez, de ahhoz, hogy ott horgásszak, ahhoz nem szabadott etetni, mert a lehulló pelletet a halak még a felszínen, de még a parti kövésről is felszívják. Hatalmas látvány.

Így döntöttem, hogy kipróbálom a felszíni pelletes horgászatot jigger módszerrel rakón, ami ragyogón sikerült:

Egy kis összefoglaló videó a módszerről és a tapasztalatokról

Ehhez a pecához ProMix slow sinking pelletet haszánltam 9 mm-es változatban.

Ez után a peca után már izgatott, hogy mi lehet a vip tóban, de az átutazás miatt csak a kedvenc telefeederemet hoztam. Hosszan egyeztettem a gazdával, hogy mi legyen, szerintem őrületbe is kergettem.

Abban maradtunk, hogy este, ha lesz hely leülök, ha tudom irányítani a halakat akkor nincs gond, ha meg nem akkor befejezem a pecát. Még abban maradtunk, hogy a tóban a nagyok között szép a szaporulat (1-2 nyaras ponty sihederek és kisharcsák), úgyhogy szelektálni kell.

Gondolkoztam ezen a szelektálás dolgon és nem a nagy csali, hanem a nincs csali mellett döntöttem. Ez a döntés aztán nagyszerűnek bizonyult. Bár teljes szelekciót nem sikerült csinálni, de 30 méterre, egy nappali etetésen a 3. halnak már jó halat ütöttem, aki meglepően kíméletes volt velem, annak ellenére, hogy ő tényleg össze tudta volna törni a kis telefeedert.

Hatalmas kezdő meglepi

Tudom ez hihetetlen. Csali nélkül és hát amikor megláttam a halat, nekem is elkezdett remegni a lábam, de párom szerencsére jött meríteni és segített a kultúrált hal bánásmódban is. A boldogságom határtalan.

Nem sokat horgásztam már ez után, mert a tavon éjszakai horgászat nincs és este 10ig is hosszabbítással lehet, de nem akartam kihagyni az élményt. Hárgom csodaszép pontyot sikerült még szákba terelni, mindegyik halat csali nélkül csak aquas etetésre. Erről a pecáról maga a tógazda tudósított: (sokat szenvedtem a nettel hogy ez a videó itt legyen, de megérte, élvezzétek!)

A Bot a Lycan telefeeder, az orsó egy kis MAP orsó, rajta 23-as Daiwa zsinór és azon Daiwa kónuszos dobóelőke. A kosár is vagy 40 grammos, de mindenképpen topmix/clarusso, bár ezzel a cuccal, ha kell 60-70 métert is dobok. Többet meg mással se. 🙂

Így esett A Bonnyai pecám. Ha tetszett és kipróbálnátok, látogassátok meg Pétert és Virágot!

Ha rám hallgattok foglaltok apartmant és akkor tényleg szabad a pálya. Ilyenkor kaptok halvédelmi bölcsőt. Vásárolhattok Auqa garant pelletet, ami tökéletesen megoldja a tavat. Szép és kultúrált büfében hűsíthetitek magatokat, és ha még ez sem lenne elég, akkor van jacuzzi és szauna, hogy ne csak mi horgászok, de párunk is élvezze a helyzetet.

Az (új) apartmanben felszerelésben nincs hiány. Mikró, piritó, dolce gusto és normál kávéfőző, vízforraló fagyasztóval, légkondi. Ágynemű és törölközők várnak. TV és internet is van, előbbiből kettő is. Van szárító, ha mást is megfürdetnének a halak, mint engem. Tényleg szuper a hely.

Péterrel messengeren veheted fel a kapcsolatot, minden információt elmond, csodás élményben lesz részed.

Meglátásom, hogy a hely minősége, a lehetőségek és a könnyebbség miatt, ide nem is érdemes napijegyel jönni. Tölts egy pár kellemes napot a farmon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük