Őszi horgászat a Benta tavakon!

Főszerepben a feeder módszer és az Icefish etetőanyag

A Benta tavak 1-es taván mindig szívesen horgászom. Rendkívül jó a dévér állománya és bármikor beeshet izgalmas versenyző, akár egy nagyobb ponty, akár más, kicsit kevésbé megszokott hal formájában. Láttam már fogni itt harcsát, compót, csukát, de most már szép tokok is lakják. A tavon engedélyezett a fonott zsinóros horgászat, ami a finom szerelések dévér horgászathoz jól tud jönni, még ha nem is feltétlen indokolja a távolság.

Most a peca mellett az motivált, hogy bemutassam mennyi mindenre képes a Dunaihorgászok IceFish etetőanyag

.
Az eredeti ötlet egy fonott zsinóros, gumi sodratos hosszú előkés klasszikus feeder peca volt, ami pörgött is kb egy óráig, azonban a kapásaim elmúltak, így váltás mellett döntöttem. A hosszú előke helyére rövid, a ketrec kosár helyére pedig method került. A gumisodratot is mellőztem, bíztam a bot lágyságában, hogy kimozogja ezt a brutálisan nyúlás mentes környezetet. Hibát persze így is elkövettem, de abból tanul az ember. A feeder bot egy Tubertini EA trinity 300-as.

Az etetőanyagnál, (IceFish) túl sok adalékolást nem követtem el. A beeső bónuszhalak miatt azonban kapott még kukoricás pelletet (Carp Corn). A további adalék csak csonti, pinki és mirelik kukorica volt. A pinkit nem folytottam le, a csontikkal ellentétben. Mit ne mondjak, gazdag anyag keletkezett. 🙂

Hosszú előkés feeder horgászat

Ez a peca igazán jól indult. Az etetésre ráálltak a dévérek és tényleg bedobás után már húzták is. Nem voltak túl nagyok, de nem is ez volt a lényeg. Sokkal inkább a pörgős öröm peca. Hideg idők jönnek egyre inkább, meg kell becsülni az ilyen lehetőségeket már. Viszont a pálya egy, vagy inkább másfél óra után lemerült. (vicces volt, mert ahányszor az egyik tófelügyelő megjelent, mindig eltűntek a dévérek előlem). A kapások 5-6 percre is elhúzódtak. Először ezt sem bántam, mert először egy szebbecske és furcsa kárász, majd egy süldő pontynak volt lehetősége felvenni a csonti/pinki csalit.

Method feeder

Ha a hosszú előke besül és nem vagyunk gyakorlott versenyzők, és kedvünk sincs variálni előke hosszúságokkal, vagy a táv növelésével, hosszúságával van még lehetőségünk arra, hogy ne hagyjuk el az etetést, de mást próbáljunk meg. Erre én a method feedert szoktam használni. Gyorsan levágtam az eddigi szereléket és feltettem egy method kosarat és kötöttem egy csalitüskés előkét. A percenkénti dobásokat 5 percre növeltem, az etetőanyagot pedig még inkább megtuningoltam a Carp Corn pellettel. Jöjjön, aminek jönnie kell. Jött is, a két ponty jó húsban és jó erőben is volt. Főleg a tövessel kellett küzdeni, mire merítőbe tereltük.
A 0.07-es fonott zsinór azonban nem bírta ezt az igénybevételt (kellett volna dobóelőke), és a szerelék elvesztését követően más megoldás után kellett néznem. Mivel az egyik megoldás a horgászat befejezése lett volna, de még éreztem a bugit, így úgy döntöttem hogy a maradék időben gyakorlom a waggler horgászatot.

Waggler

Ebben a módszerben két dolog van amit még nem nagyon tudok rendesen. Az egyik, amit sosem árt gyakorolni a csúzlizás. A második pedig a waggler-es fenékmérés és ereszték beállítás. Ezért is érdemes tanulni. Talán már kezdem kicsit “otthonosabban” érezni magam ebben.

Konklúziók

Az etetőanyag mind a feeder, mind pedig az úszós horgászathoz megfelelő volt. Édes/fűszeres illata, fekete színe, bár tényleg hideg vízre ihlette, de a lehülő vízben is jól működik, sőt úgy gondolom hogy ez az anyag egy rendkívül jó keszeges kaja is lehet, adalékolása pedig odaállítja a darabosabb halat is. (persze erre rásegíthetünk)
Dévérezés esetén nem árt, ha dobunk kaját a “disznóknak” és készülve a beeső pontyra adalékolunk kukoricát az etetőanyagba.

Kapástalanság esetén váltani nemhogy nem szégyen, de kifizetődő. Kevés a szabadidő, a bosszankodás helyett tölthetjük az időt tanulással. Ha nincs is bekészített másik botunk másik módszerhez, de gyorsan szerelünk, érdemes próbálkozni.

A gumisodrat ötletes megoldás a távtartásra, de nekem a főzsinórhoz rögzítése nem tetszik. Egy-egy elkészített feeder gumit magában többször is fel tudok használni, itt viszont csak levágni lehet a végszerelékről, ha meg szeretnénk őrizni. Persze így is lehet, csak a kötések ott maradnak.