SCA SUSE enterprise server

Gondolataim a sikeres vizsga utàn. …

Sosem tanultam a klasszikus értelemben linuxot, bár lassan 15 éve használom, legyen az nagyon sokáig, mint elsődleges desktopom, majd később mint több, kevesebb szerver őre, karbantartója. Ràm ragadt, sőt, a professzionális munka fele vezető úton is nagyban segítségemre volt illetve van is. Most meg jött ez a cert, ha màr ismerem ezt a lovat akkor lovagoljam is meg.

Eltűnődtem, hogy így néz ki, hogy én abba a táborba tartozom akik úgy vannak a systemd-vel hogy a fasznak van egyáltalán, ma már kikerülhetetlen. Ahogy az EFI boot, meg a GTP, meg a btrfs, meg mint sokminden más is, aminek alapvető ismeretétől számot kell adni. Ez nem is baj, sőt ennek a tudás újításnak, ismeretszerzésnek örülök is, később mèg jól jöhet. Ez a dolog kezdőnek mindenképp hasznos.

Hasznos az is, ami nem lesz az, hiába látom én. Van pár kollegám aki old meg speciális linuxokon bizonyos problémákat, nevezzük ezeket appliance-eknek. Ezt a tudáshalmot kb hordozza “cli munkamenetek” rész. Néhány dolgot még le is tisztázott azzal kapcsolatban ahogy én bizonyos quick and dirty típúsú nagios lekérdezésemben használatban van, tehát ez is hasznos. ugyanakkor ez, használat és hosszútàvú használat alatt kikopik az emberben, úgy ivódik be ha minden nap használjuk. Nekem pont olyan szerencsém volt, hogy akkor emlékeztetett a screen hasznàlatra példàul, mikor éppen sokat kellett.

A vizsga azonban csak vizsga, és nincs ott az a “magabiztosság” hogy odaírhassam bizonyos elnevezésekre, hogy nem érdekel, mert tudok annyit hogy ez ne érdekeljen, vagy éppen ehhez ott lesz a google. Tudom, nem mindig van ott a google, de igazság szerint mégis csak.

Összefoglalva, örülök, hogy megcsinàltam, de ez részemre csak papír és talán egy kis rendszerezése a fejemben levő pokolnak, ami az ide vonatkozó tudáshalmazt jelöli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük