Wafters csalik II – További tulajdonságok

SZÍN/AROMA

Erős átkötésként térjünk át erre a kettőre, amiről órákig lehet vitatkozni, hogy hol és milyen formában melyik a nyerő, pálcát ugyanakkor senki nem tud törni efelett. Én annak a híve vagyok, hogy inkább legyen egy “édes”, több színű dolog a táskámben, meg legyen valami “büdös” ez utóbbiból vannak a klasszikus ízek, a fokhagyma és az örök kedvenc vajsav, avagy egy erjedési folyamat eredménye. Meg kell jegyezni hogy ez egy fajta előemésztési forma, nem pedig egy rothadó, romló lebomlás, ami nem megfelelő a halaknak. Tehát itt van kb három féle ízvilágunk (édes, büdös és fűszeres) Cuccunk, csalink vonzóságát ízben és illatban is a MINŐSÉGBEN kell keresni, sokan gyártanak wafterseket, ne mennyiséget, minőséget vegyél.

Szín tekintetében legalább annyira változatosak ezek a csalik, mint az aromában. Gondoljunk itt arra, hogy itt nem csak alapízekről beszélünk, mint pld a klasszikus ízek (ánizs, vanília, csoki, eper, stb) hanem most már akár cuba libre, vagy mohito ízű csalikkal is horgászhatunk. Azért vigyázzunk, lehet hogy a halnak a “Sex on the beach” kicsit mást jelent.

Megfigyelhető az egyre érdekesebb elképzelés. A klasszikus színek mellett rikító színek (neon), de sokkal fakóbbak (mosott) verziók is vannak. fellelhető 2,4,6 színű csali is. Szóval itt már a kombinációk száma közelít a végtelenhez, de legalábbis egy akkora halmazt kapunk, amiből már nagyon nehéz egyértelmű pálcát törni egy-egy csali működése/nem működése között. Nem titkolt célom ezzel az írással, hogy adjak egy fajta kezdő szamárvezetőt ahhoz, hogy mit vegyen és vigyen magával az ember, amivel nem fog mellényúlni.

Forma

Mivel alapvetően egy finomított bojliról beszélünk, adja magát a gömb forma. De emellett több forma is tartja magát a piacon. Találhatunk mindenféle tojás, hordócska, ugynevezett “dumbell” formát is. Sőt, magad is alakíthatod a gömb forma megfaragásával. Ebben is, bármi újat kitalálhatsz, és ki is találnak. Még kukorica forma method csali is van ….

Kombináljunk

Egyrészt VAGY térjen el a csali az etetőanyagtól és legyen kontrasztos (hogy a hal lássa) VAGY olvadjon bele (hogy a hal ne lássa). Ami összefüggésben lehet a halak táplálkozási óvatosságával. Mivel most már nem nagyon lehet kapni nem feltűnő színű csalit (de van mert már pld az Aqua-ból is csinálnak pelletet (ho-ho-ho, én is csináltam), ezzel simán lehet próbálkoznii, hogy aqua pelletbe teszel egy aqua wafterst. Vagy ha nem, akkor jöhet az eltérő szín kombináció, ami a melegebb vízben levő táplálékféltésnél nem jöhet rosszul.

Itt még azt a tényt is meg lehet jelölni, hogy egy nagy ponty becserkészéséhez ez a felállás nem feltétlen jó. Egy öreg bajuszos rafkós, és elég sok minden megszúrta már. Tehát ha ott még jobban elrejtjük a csalit akár nyert ügyünk is lehet. Itt még megindító lehet a csali mérete is. Amivel további szelekciót tudunk csinálni. Hallottam/olvastam már olyat, hogy rájuk fejlesztették ki a “washout” megoldást, ami már egy szétázott, szétkopott csali verziót jelent. Ami már ázik annyi ideje, hogy az biztos nem felkínált csali, csak már leesett, leázott. Gondolhatja az öreg ponty, aztán ismét csak pózolhat a matrac felett.

Méret

Van egy tulajdonság, ami még ezek után is érdekes lehet a csalink esetében. Ez pedig a méret. Most már azt mondják, hogy télen kisebb bogyókkal (5mm) horgássz, nyáron nagyobbal.
Ismételten a saját, nem versenyző múltammal, a 6mm-es 3 színű édes csalival én tényleg végighorgásztam egy évet, úgy hogy semmi mást nem vettem. Biztos lehettem volna eredményesebb, de engem jobban vonz a kukorica és a csonti, mint az, hogy hetente ezt keressem a horgászboltokban (igen, ismét szubjektív, és bíztatlak, bátran válogass a waftersek és popup-ok között). Nagyobb csalival valóban lehet szelektálni, de ehhez a fenti dolgoknak passzolnia kell. Ezen a ponton itt el is jutnánk, ha továbbmennénk a bojli vonalra, de ebbe aztán főleg nem kezdek bele, mert akkor jönne az a fejfájás, amit én sem bírnék már el. (aminósavak, összetevők, lisztek, szorozva 10-el, meg a mindenféle “rig”) Hogy ebből az egész eszmefuttatásból mit szűrhetünk le? KB ezt a táblázatot, amiben akár még sok hiba lehet, és a következő peremfeltételekkel kell értelmezni.

A kaland nem ér véget. Ha olvastad az első részt, és érdekelnek a továbiak, itt a harmadik rész.

Ha cikkem, okfejtésem tetszett, szívesen veszem visszajelzésed. A mű CC licence alatt kerül kiadásra. Vidd, ha szeretnéd,, és fel is használhatód csak jelöld meg, hogy én vagyok a szerző és linkeld az eredeti oldalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük