Wafters csalik III. – Konklúziók, megállapítások

  1. Írásom nem elsősorban a method tavakra született. Ezeken a tavakon sokszor és sok szempontból borul a papírforma, természetes vizeken ezek a megfigyelések működőképesebbnek tűnnek.
    Minden fejtegetést felülír a tó és a tógazda. Minden peca előtt, főleg ismeretlen vizen kérdezz és mindig legyen “B” terved.
  2. A tavaszt és telet én egyben kezelném, amíg a nyár és az ősz eltérhet abban hogy a halak hol helyezkednek el, illetve milyen alapvető aromákkal lehet őket megfogni. Az őszt szokás még a nagy pontyos időszaknak is nevezni.
  3. Az íz szempontjából ÉN nem feltétlen a csali ízéről beszélek, ellenkezőleg, főképpen az etetőanyag illat/ízanyaga a mérvadó, ami aztán tovább boost-olható cseppekkel, spray-kel és liquidekkel.
  4. Mindig ismerd a csalid, a horgod a csalitüskéd, és az ebből kötött előkéd. A wafters addig wafters, amig működik a kombó, ehhez kell igazítani a szereléket. Ne feledd, azért van, hogy a szívás könnyebben megtörténjen és a horog a hal szájában landoljon.
  5. Télen és tavasszal sokkal inkább az fog számítani, hogy megtaláltad-e a “csordát” mintsem az, hogy mennyire intenzív a cuccod. Annyira lassú a halak emésztése, de az egész életfolyamata, hogy ha közéjük cucc és még izgi is, akkor talán felveszi. Használjunk por csalogatót, így nem telnek el a halak, és lesz felhő.
  6. Nyáron alapvetően táplálék féltés van, enni kell, mert az emésztés gyors. De azért ne etessünk túl. Ezért is jó a method, mert csak kis ennyiségben viszünk be tápláló cuccot. Néha kupakoljunk rá a pelletre por etetőanyagot, vagy panírozzunk meg vele. Darabosabb kaja esetén a ponty elveri az apróbb halakat, de a porból képződő felhő csalogató erővel bír. A kis hal pedig vonza a nagyot.
  7. Nem térek itt most ki a mindenféle egyéb dolgokra, mint pld amúr horgászat, mert nem értek hozzá.

Konklúziók (állóvízre)

évszaklebegésszíníz (csali/etetőanyag)mérethorgászat típusa
tél/tavasz waftersvisszafogottalapvetően édes, de elkel egy kis élőanyag isvisszafogottkereső
nyárpop-up, sőt akár vízköztMinden, ami elütcifrázd, itt szabad, vajsav egy kifejezett gyári dolog kéne legyenszelekciós méretezésetetett hely
őszpop-up/waftersMinden, ami elütfűszeresszelekciós méretezésetetett/
kereső

És hogy mi legyen a táskánkban?

Legyenek alapszínek (piros, fehér, citrom narancssárga) legyen ez akár egy, akár több dobozból. Legyen nálunk alapvetően egy-két tégely pop-up, amit az emelés miatt felrakhatunk. De fókuszáljunk a wafters csalinkra első körben. Nem szabad elmenni a vajsavas csalik sikeressége mellett, így ne hagyjuk ki a készletből, főleg nyáron. Ez alapvetően megúszható 4-8 tégellyel, ami azonban indulásnak azért eléggé zsebbevágó dolog 1 tégely ára 1500-2000 forint között mozog már, viszont ha így teszünk, lesz tapasztalatunk azzal, hogy mivel érdemes bővíteni a táska tartalmát. Személy szerint preferálom az olyan csalikat, ahol egy tégelyben több szín is megtalálható) ami induláskor nagy segítség. Itt is fontos, hogy kérdezzünk, érdeklődjünk, olvassunk utána ez egyes csaliknak, esetleg kérjünk egy pár szemet és lehetőség szerint kerüljük a túlvásárlást. Ez azért is fontos, mert ezek a csalik idővel kiszáradnak, amit ugyan egy apró szelet alma gyorsan megoldja, de 10-15 tégely különféle csalit lehetetlen elhorgászni, főleg, hogy pótolni is kell azt, amelyik aztán kedvencünk lesz.

Ha csak ezzel találkoztál, ne felejsd el, hogy a cikk egy sorozat része. Itt olvashatod az első, itt pedig a második részt.

Ha cikkem, okfejtésem tetszett, szívesen veszem visszajelzésed. A mű CC licence alatt kerül kiadásra. Vidd, ha szeretnéd,, és fel is használhatód csak jelöld meg, hogy én vagyok a szerző és linkeld az eredeti oldalt.