A rakós botom: Matrix MTX-E1 power

UPDATE!!!! 2023 02.15

Nemrég hallottam a hírt, miszerint az “MTX E” széria “discontinued” státuszba lépett, a gyártó az MTX szériát fogja frissíteni és támogatni. Az “E” szériához további 5 évig lesznek tagok elérhető, ennek fényében vásároljatok botot illetve tagokat

Kérlek tekintsetek el tőle, ha valamely dologról nem úgy nyilatkozom, mint egy olyan ember, aki ismeri a rakós botokat kívül-belül. De számomra fontos lenne, hogy legyen található egy-egy preview ezekről a botokról ami aztán ad lehetőséget a többi embernek.

Tehàt Matrix, mtx-e1 power. Power, mert inkább pontyos, erős, nem is feltétlen túl könnyű bot és nem is a legfeszesebb bot. Viszont jól illik a kézbe, és kézbe illőbb az átmérője is, mint egy kevésbé modern, de árban elérhető darabnak. Most éppen jó leárazásokkal elérhető (2023 eleje), de kérdezzetek rá a boltban a tapasztalatokra, érdemes.

(A bot feszessége ügyesen orvosolható ha figyelünk a tagok összeilleszését pozícionáló matricákra.)

Amit kapunk

Az E1 power egy 11.5 méteres allrounder, de inkább pontyos bot, de szerencsére nem zárja ez ki a jó keszegezés lehetőségét. Ehhez még nem is feltétlen a packba beletartozó match kitet, hanem az ESR 18ig terhelhető power topsetet használom, amiből kettő jár a packhoz. Hozzá kell tennem, hogy nálam jobbak, ügyesebbek a power topset-be 20-as gumit is behúztak már és bírta.

De vásárolható még pár fajta topset és egyéb kiegészítő:

 • finesse topset igazán finom pecákhoz apró halakhoz (ESR:10)
 • mega power topset az igazán nagy halakhoz (ESR20+)
 • sekély tavas versenyhorászatához “grey” power topset, ami azonos a normal “power” toppal
 • Tagprotector a 4-es illetve az 5ös és 6os tagok biztonságos lezárásához és védelméhez.
 • Mini extension 11,5 méteres hosszhoz (a pack része)
 • Mini extension 10 méteres hosszhoz
 • csészés top
A várva várt tagprotektor!

Az enyém az első szériából való, viszonylag hamar vettem.

Ami tetszik

Kezdő rakósként segítséget is kapunk. Minden topset fúrt, oldalkivezetett és méretre vágott és teflonnal ellátott. Sőt, az oldalkivezetés csapágyazott is, ami megint csak egy újabb és jó megközelítése a gumi rövidítés probléma körének. Ezt a botot már csak gumizni kell, amiben segít az ESR érték.

Van benne kakaó. A tesztnapon, ami két éve volt egy 5 kiló körüli pontyot húztam oldalba és jött ki, így volt plusz ereje a halnak. A következő nagy hal pedig tavaly ősszel érkezett, 5 kiló körül. Bírta a gumi és a bot is. És még jó kép is van a fárasztásról!

Jó ellenfél a power topset-en. A végére remegett a lábam.

Ennek az ellenpárja is igaz. Nincs pár napja, hogy jót dévéreztem a bottal. Nem annak a pecának indultam ugyan neki, de jól teljesített nem túl nagy ellenfelek ellen is. Halvesztés, hal leverés nem volt!

A gumizás már a mi gondunk. Jelenleg azóta is Matrix slik-ez használok, de a piacon erős a verseny a hibrid gumik tekintetében. Itt ezt a típust inkább könnyebben kopónal szokás nevezni, ha jól hallottam.

Botvédelem

Kezdő rakósnál az sem baj, ha a bot hülyeség ellen védve van, hiszen a rutintalan használat gyakran okozhat nem kívánt botkárosodást!

Ami még nagyon és igazán megfogott a botban, bár nem tudom, hogy más rakónál hogy van, az az, hogy az 3. 4. és 5. tag első fele védő kúpot kapott. Ez nekem nagyon hiányzott a belépő rakómról.

A gyakran bontott tagok eleje gumi protektorral védett.

De a botok összeillesztésénél sem spórolták ki az anyagot, a tagokat kézbe véve látszik, hogy elég jó megerősítést kaptak.

A rengeteg védelem és biztonság ellenére tényleg illik a kézbe, és a szélellenállásával sincs nagy baj. A tesztpeca során ez volt a legfeltűnőbb.

Törökbálinton ez pld nagy előny. ott nap közben szinte mindíg fúj a szél.

Jelenleg az egyik power-ben a sárga 2.0-ás 14-16 ESR gumit nyúzom, ez egy éves, tervek szerint a következő a 2.2-es 16-18-as zöld gumi lesz.

A gyártó figyel az apróságokra. Minden kiegészítő (dacron, gumifordító és gumigyöngyök is elérhetőek) szintén nagy segítség, ha nulláról indul az ember.

Egy kiegészítőt használok még hozzá, vagyis próbálkozom a kis csészés pötyögtetős etetéssel. Nekem a Preston C-DROME csésze vált be, amit az erősebb (power) topra lehet feltenni.

Apró ürömök

A bottal különösebb probléma nincs, teszi a dolgát. Azonban egy két dologgal megbajlódtam:

 • A szállító csövek az UV hatására meggörbülnek, használhatatlanságig. Időben kell őket cserélni hogy ne görbítse a topsetet. Viszont mindent csőben kapunk. A match és a két power top-set-et is. Én vásároltam kupak topset-et, ahhoz is külön csövet kaptam
 • Nagyon megszerettem az MTX E1 botot, de jelen pillanatban kritikán aluli azoknak a kiegészítőknek a beszerzése, amik arra vannak, hogy a botunk még univerzálisabb legyen. Az 5-6os tagtoldóra kb fél évet vártam, és 10 méteres extension sincs az országban.
 • A bot szállítási hossza majd két méter, ami azért nem túl kellemes egy nem pecázáshoz vásárolt autó esetén
 • Az E1 nem teljes értékű botzsákban érkezik, ezért azt javaslom beszeretni.

A hibák ellenére azonban a rakózást és ezzel a bottal a rakózást szeretem. 6 tagban igazán, így még kellemesebb, és gyorsabb botot kapunk, de már nagyon várom, hogy 10 méterben is kipróbáljam.

Összességében úgy gondolom, hogy kezdő botként egy strapabíró darabot kapunk, annak minden jó és rossz tulajdonságával együtt!

https://www.youtube.com/watch?v=P_6Mu3lQizI

Írásom nem promóció! A cikk írására megbízást, vagy azért jövedelmet, honoráriumot nem kaptam!