Paszta peca

Mivel kacérkodom a paszta pecával, ezért első körben a BigBoss tavon próbáltam becserkészni vele a halakat, de sajnos az időpont nem volt a megfelelő, és a rakós táskám sem voln nálam, így sokat bénáztam. Ennek ellenére még így is izgalmas volt, igazi élmény.

A felszerelésen is sokat kellett változtatni és az egészet át kellett gondolni az ottani tapasztalatok alapján! Nem volt egy rossz peca, de sem toss pot, sem megfelelő kaja nem volt nálam és az állagot is nehéz volt megtalálni, de jó pontyokat fogtunk. A Boss egy igazi kincsesbánya egy ilyen pecához!

A követkeő peca (próba) helyszíne a Sós tó 10-es állása, ahol a faház délután nagyszerű árnyékot tartott! (Jobban szerettem volna ismét a Bossra menni, de idő hiányában a Sós sokkal könnyebben elérhető tó most számomra)

Meg kell említenem, hogy a hely és a technika is azonos Polyák Csabi egyik új videójával, amiből rengeteget merítettem. Sokat segített a technika rendes elsajátításában és gyakorlásában.

Mindemellett sok segítséget és tanácsot kaptam a Bigboss tó tógazdájától is, aki már szintén mesteri szinten űzi ezt a pecát.

A paszta és az elkészítése

Itt most már tènyleg az volt a cél, hogy DH baits cuccokból paszta legyen. Termèszetesen a green betain etetőanyag és a method box lett a kiválasztott. Azonos mennyisègű etetőanyagot és vizet kevertem össze és jó hosszan kavargattam. Kb 5 órát horgásztam, ehhez 3 nagy csészényi etetőanyag és pár marék pellet elegendő volt.

Amíg a “tèszta” dagadt és dolgozott én addig “mélységet” mértem. 5 tagban horgászva volt vagy fél méter vizem, lehet hogy sokat mondok.

A nagy edényben levő víz kézmosási célokat szolgál, és persze némi utónedvesítésre is tökéletesen megfelel!

A felszerelés

A pasztához a zászlót kurtítani kell, hát nem lett valami hosszú a szerelék. A topsetre egy c-drome toss pot kerult ( Tosspot Péter 🤣) ezt fel tudtam húzni jó 30 centire, így már csak néha gabalyodott a szerelék. És könnyű volt betolni. Ez még nem paszta csésze, de megfelelően működött vele a technika úgy is, hogy nagyon puha volt a kaja cucc!

(ha nem túl lágy a massza, szokás belódítani úgy, hogy a topsetre húzott kábelkötegelőbe beakasztjuk a horgot. Ilyen lágy pasztnánál azonban ez nem működik, túl hamar lepottyanna róla, ezért kell a pot, hogy a horog mellett a víz közvetlen közelében pottyantsuk ki)

Úszónak Clarussot hasznàltam, mert ez moduláris, és hosszabb antenna rèszt tudok belőle összerakni. A 0,3 as úszó alá felhúztam a szereléken található minimális sörétet és kimértem az érintőt. A horog jó volt, jól tartotta a pasztát, de lehet, hogy méretben tudtam volna még feljebb menni! A délutáni fényben jót tett a fekete antenna.

Az ereszték érintő, erre húztam még kb 1-2 centit.

A bot

Bár a hosszabbik rakómat, az MTX-E1-et használtam, de csupán 5 tagban, ami kb 7 méter körüli botot jelent. Jó szolgálatot tett a tagzáró, így a bot is biztonságban volt! Hozzáteszem most már 2.2-es gumi van a top setben és azt is tudom mit bír a bot, így azért más vele fárasztani.

A halak

A halak a 5./6. betolásnàl jelentkeztek. Nagy meglepetèsemre brutàl mennyiségű káràszt fogtam, ezt tarkította 4-5 ponty. Hatalmas élmèny volt látni a minimàlis vízben az csalival elinduló nagy halakat. Meglepetésemre még dévér is jelentkezett! Pedig ezt hittem hogy a paszta peca, az főképp a pontyokról szól. Itt azért a tó most jól megtréfált!

A kapásnál nem szabad egyből bevágni. A legtöbb halat úgy fogtam, hogy egyértelmű húzásra vágtam már be, de ezt megelőzte az úszó tánca, jobbra balra mozgása, néhány apróbb gyors lehúzás is. Ezek általában még nem eredményeznek halat, és még a türelem mellett is sok volt a luft. Ezért gondolkozom nagyobb horogban.

A peca után

Ennek a pecának sajnos a legrosszabb része a felszerelés és a bot tisztán tartása! Ne feledkezzetek el róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük