Kínai spiccbotok útvesztője

Spiccbot. Ízlelgetve ezt a szót, gyermekkorom jut eszembe. A snecizés, vagy egy verseny. Aztán egy nyár, mikor vettem egy 5 métereset és begumiztattam még Dombóváron. De a nosztalgiázáson túl is, a spiccbot a legegyszerűbb horgászmódszer. A bot hosszával szinte azonos hosszúságú damilt egy gyorsrögzítő segítségével a bot végére erősítjük. egy úszó, némi ólom, egy pici horog. Aztán mehet a buli.

Aztán a haldorádo és a topmix felbojgatta ezt a dolgot és olyan kínai spiccbotokat hoztak be, amivel nem lehetetlen nagy, sőt akár kapitális halak megfogása sem. Pont ezzel is reklámozták be őket.
Az internet népe viszont felbolydult, hiszen lehet ezt olcsóbban is venni az kínai kereskedelmi platformokon. Biztos csak a zsebük tömik, átverve ezzel a vásárló közönséget.

Cikkem elkalandozik a kínai spiccbot miértjébe, és igyekszik véleményt mondani arról, hogy mennyibe kerül kint az itthon forgalmazott minőség. Bátorkodom abban is irányt mutatni, ha valaki kínából szeretne olcsóbb, de jó botot vásárolni, akkor mik lehetnek azok a sarokpontok, melyek mentén gondolkoznia kell.

Mi a fene az a “tenkara” és hogy kerül ide

Ha valaki kicsit is elmélyed a kínai rendelős oldalak bugyraiban, vagy az ezzel foglalkozó facebook csoportokban, akkor előjön több kifejezés. Ilyenek a “tenkara” és a “taiwan fishing rod”. És itt kezdődik a probléma és fejfájás. Esetleg beszállítók nem feltétlen jogos ostorozása is.

Ezek szavak spiccbot irányzatok kínában. És sok van belőlük. Ez a kettő pld olyan módszert takar, ami előre jelzi nekünk, nem egyszerű ez az egész… mert:

Kína szinte mindent spiccbottal old meg. Van videó, ahol konkrétan bemutatják az “ágyúval verébre” pecát. Ezt be is linkelem, mert érdekes. Van nekik 32 méteres botjuk, amivel sneciznek:

Az említett tenkara pld a spiccbottal végzett legyező horgászat ráadásul nem is kínai, hanem japán. Jó mi? Spiccbotnak mindegyik spiccbot, csak másra van.

Egy tenkara pecához kell apró zseb bot. Azon egy kis legyező zsinór, meg egy műlégy. Ezek a botok könnyűek. Takony akciójúak. Abszolúte nem valók az itthoni spiccbotos snecizős pecára és biztos hogy nem tudsz vele pontyot fogni.

Taiwan fishing rod

Aztán itt van a “taiwan fishing rod”, ami már hajaz azokra az erőbotokra, amik magyarországon is forgalomba kerülnek. Ilyet vettem én is, és ez lenne a pontyos bot. Azonban ez sem fekete vagy fehér.

Ahogy ízlelgetem, ez SEM az a bot, sőt. Még mindig talán inkább tenkarara hajaz. A két említett magyar cég botjai gerincesek és gyors akciójúak. Míg ezek az olcsóbb nagy halas botok sokkal inkább tenkarás jellemzőkkel bírnak. Lassúak, kicsit lógnak, így gyorsabb szem és kéz kell a halak megfogásához. Fás területen nehezebb is bánni egy ilyen bottal, könnyen fel és leakad. Ezzekkel a botokkal a szereléket ugyanis fej felett suhintjuk be. 7.4 méter bot és 6.8 méter zsinór pedig tud bajos lenni.

Nem utolsó sorban az olcsóbb botok biztos nem “torray” karbonból készülnek. A TOPMIX féle handing és a haldorádo féle kaiwo viszont igen. Gyártóik pedig nagyon féltik a gyártástechnológiájukat kínában a többi gyártótól. Hiszen ott gyorsan másolódik a bármi is.

A TOP botok kínai ára

Kis kutatással sikerült megtalálnom a handing botját az alin. Az árát érdemes megnézni, mert ez lesz az igazi döntö érv. Szinte drágább így behozni, mint itthon megvenni. Nyilván van rajta kereskedelmi haszon, de láthatjuk, hogy nem vagyunk átverve. Nem a 10000 Fortintos tétel kerül itthon 10szeres árba. Megtaláltam ezt kaiwo botra is. Ott sem jobb a matek semmivel sem.

Irányelvek, ha mégis olcsóbbat akarunk

Ahogy ezeket a sorokat írtam, szembe jött egy másik kinai bot, ami már megfelelne olyan követelményeknek, amiket állítok. Bár az aliexpress-es linkek eléggé halandóak ezért ide másolom. Sőt a bullfishing, a kinai cuccokat forgalmazo magyar reseller is készül behozni egy ilyet! Megnéztem ezeknek a botoknak a leírását és összevetettem őket

  • Ha jól látom nagyobb H érték gerincesebb botot jelent.
  • Kevesebb tag, hosszabb szállítási hossz gerincesebb botot ígér.
  • Vastagabb botvég és azon vastagabb “madzag” megint csak arról árulkodik, hogy ez lesz nekünk a jó.
  • A botvégek alsó részén ha színes gyűrűket látsz, az jót jelenthet.

A szerelék rögzítését ezek a botok a spicc végével egybeöntött kis madzaggal oldják meg. Erre hurkoljuk a végfület könnyen bontható módon. Nem ördögtől való ide görcsöt kötni, de el is lehet kerülni, ahogy ezt mi meg is tettük:

Összegezve

Szerintem: magyar vizekre használj magyar spiccbotot…. De ha gondolkozol egy ilyen spiccbotozásban ajánlom figyelmedbe Döme Gábor több, mint20 éves videóját. Ezt a felszerelést és a módszert kövesd, csak használd hozzá a fent említett gerinces, hosszú szállítási hosszú kínai (taiwan fishing rod) botot. Lehet ez kaiwo, handing, akár a bullfishinges verzió is. Lényeg a gerincesség. A gumit meg majd helyettesíti a botok ismételhetetlen akciója.

A módszert én egyértelműen tóra ajánlanám, de ha folyón úsztatsz, akkor is kapsz egy kis erőtartalékot egy-egy nagyobb jászhoz vagy partközeli egyéb nagyobb halhoz. A folyóvízi úsztatás természetesen más szereléket kíván, de erről majd egy következő részben!

2 gondolatokat “Kínai spiccbotok útvesztője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük