Sárkánnyal a Sárkányon

Avagy a második kínai spiccbotos peca

Végre elérkezett az ideje, hogy meghorgásszam a rendelt kínai spiccbotot, megtegyem az első, jobban mondva többedik benyomásokat, nem utolsó sorban leírjam a tapasztalatokat.

A helyszín

A Sárkány tó hobbi és verseny tó. Tóalmáson található. Amíg versenyeken sokszor nagyon illusztris, ismert horgászok mérik össze tudásukat, addig verseny híján mindenféle horgászt látni. Csipeszest, feederest, csipogóst. Egy a lényeg, az átlag feederezik vagy fenekezik. Nincs ezzel baj. De fontos gondolat csírát hordoz ez a megállapítás.

Magam több ízben vettem részt izgalmas versenyen, és 1-2 alkalommal hobbi pecán is voltam. Most, ahogy ez lenni szokott Krisztián barátom invitált, hogy itt horgásszunk. Nekem a helyszín igazából mindegy volt. Az első kínai spiccbotomat szerettem volna tesztelni. Tudjátok, mióta bejöttek Magyarországra ezek és volt szerencsém hogy kipróbáljak egy handing botot, érdekel a téma és az, hogy mi lesz a módszerrel.

Ezen a ponton engedjetek meg pár apró lábjegyzetet. Amit alant leírok magánvélemény. Sem cég, sem megbízás nem mondatja velem. Gondolataim, élményeim, amit szerzek vele, azt a célt szolgálják, hogy én is lássam a képet, meglássam a lényeget, esetleg át is adjam.

Szóval a sztori és a második ilyen pecám az én 7,2 méteres, kicsit tenkarás karakterisztikájú nyúlós, lassú botommal kezdődött. Kipakolásnál csupán annyi volt a különbség, hogy a majd 2 méter hosszú rakós tok helyett ezt vittem. Nem kellett görgő és egyéb macera. A ládát, de még a rakó tartót is felpattintottam minimálban a kényelem kedvéért. A bot linkjét és képét is ide helyezem, hogy meglegyen.

A bot

A szerelék és az etetés

Az etetés konzerv kukorica és ragasztott csonti volt. A szerelék 0.20 mm daiwa n’zone süllyedő zsinórból készült szándékkal. Az úszó egy 3 grammos test és önsúly nélküli waggler volt. Ezekből jó párat kimértem előre. A süllyedő zsinór és a waggler úszó rendkívül hasznos ha hullámzás van. A bot spiccét a vízbe dugva, azon húzva magnk felé egyet az egész damil elsüllyed és az úszó nem fog sodródni.

Ilyen kis spurlikon tárolom az előkészített főzsinórokat. Felül és alul hurok, egy úszó rögzítő karabíneres forgó, felette kettő, alatta egy gumi ütköző. Némelyik spurli előkét hordoz magán! Ólom nincs, azt a párat felrakom a megfelelő úszóhoz!

Olyan szerelék amivel már Bonnyán is horgásztam, csak az úszó más. Európai, vastag antenna. Mert ezt látom. 😂. A cél az volt, hogy jót horgásszak, felmérjem a lehetőségeket és tudjak mondani még infót.

A peca és a közben tapasztaltak

Bár a zsinór süllyesztése a szerelék gondját kiküszöbölte, csalizni nehéz volt. A szereléken jó egy métert rövidítettem a jobb szákolhatóság miatt, ezt követően azonban az utolsó előtti tagot visszacsúsztattam, ha a horgot meg kellett fogni csalizáshoz. Ha ez már megvolt, ki lehetett újra húzni a botot. Kimondható, hogy a szél ennek a pecának azért nem a barátja!

A szerelék bejuttatásához a fej feletti bedobás működött és szépen jöttek a kárászok, és pontyot is sikerült ütni. A hallal szépen bánt, nem tépte, de az én kezem sem. Röptetésre olyan hal esetében volt lehetőség, amit egyébként is röptettem volna. A többi mint szákolós volt, legyen az 10 dekás kárász, vagy 2-3 kilós átlag versenyponty.

Kisebb gondot azért a szákolás is jelentett. Korábban is írtam már, hogy nem árt a hosszú merítő nyél a könnyebb szákoláshoz, és volt, hogy magasra kellett emelni a botot hogy meglegyen az a bizonyos szükséges utolsó méter. Ez látható is. A bot utolsó 1 métere belesimul a felszerelésbe, lényegében hozzáadódik a zsinór hosszához. A peca során egy 3.4 méteres merítőnyelet használtam. Szükség volt rá.

Egy-két ponty volt, ami leakadt fárasztás közben, de volt olyan, ami olyan kitörést produkált akasztásnál, hogy vitte az elókét, ami 16 vagy 18 as volt. A horgot sem vittem túlzásba 10es vagy 12es horoggal horgásztam.

Ezzel a szereléssel nekem esélyem sem volt kárt tenni a halban, de egyébként sem jutna eszembe, nem is szerelnék úgy. Ezzel a bottal nem is lehetne. Kinyírná. Ha erősebb, gerincesebb bot lenne, még valamennyit erősítenék a szerkón . Nagyobb horog, kicsit vastagabb előke és főzsinór. Kicsit.

Ez jó így. Ez a szerelék, ez a pontyméret, ehhez a vehemenciához. A hal egyébként atom biztosan megvan. De egy nagyobb csinál olyan kirohanást, hogy elviszi az előkét és az is jó így. Ezért iktatunk be, teszünk be védelmi könnyítést a rendszerbe.

Mi az értelme az egésznek?

Átlag pecásnak? Semmi. Még ha ki is tör a feeder létből, őt be fogja szorítani, hogy ez egy spiccbot. Nyűgös, nehézkes a kezelése. Talán több kapás lesz, de a pontyért többet kell küzdeni. Sokkal. Tudni kell feneket mérni, meg egy csomó mindent. Emellett figyelni is kell. Sokkal, sokkal jobban. Ma pld sok volt a rontott kapás, mert a kárász-ponty óvoda imádta a kaját. Nem kifogni lesz élmény azt a busát vagy pontyot. Először meg kell találni, és kapásra kell bírni!

Ne vessük el azonban az előnyt. A botzsák oldalából pattintottam ki, van 4-5 terecsnyi előre szerelt főzsinórom amolyan kínai módon, minden más meg nálam van egyébként is. És áthorgásztam vele egy napot, nem is akárhogy.

Nem a halak számában volt a lényeg, amellett, hogy kárászból marha sokat fogtam, sokkal inkább a keresett ponty fárasztása volt. Egy kis újdonság és sport élmény. Egy kis izgalom, szórakozás, a lehető legkevesebb cipelt cuccal. Mindenki döntse el, hogy ez az élmény mennyit ér neki

A hagyományos európai spiccbotokkal szemben van előnye és hátránya. Itt nem kell gumizni, de cserébe az ára egy ?olcsóbb? rakóé tud lenni. Természetesen ez az olcsóbb alis bot erre teljesen jó megoldás, de nem a kifejezetten nagyhalas darab.

Konklúzió?

Az még korai, nem is teljes még a kép. Most azt gondolom, hogy ez a bot egy olyan peca eszköze, ahol már nem feltétlen az a lényeg, hogy methoddal húzzon 30 pontyot egy nap. Ez az élmény ott ül igazán, ahol beáldozzuk a napunk jó részét tanulásra, előkészítésre, pepecselésre és halkeresésre. (Esetleg mindez már megy csípőből és tökéletesen elég ez a pecához) Ahol már az az élmény, hogy “azzal” és “úgy” fogjak halat, amit kitalálok magamnak aznapra. Mindehhez nem kell sok minden. Szeretsz úszózni, vagy kifejezetten spiccbotozni? Hajrá!

El kell mondjam, hogy a peca, amit ezekkel a feltételekkel csinálsz vele, az kurvajó. Az én botom vékony nyele, a bot rugózása a hal alatt nekem megadta azt a biztonságot, amivel nem idegeskedtem a ponty alatt és a kárászozás is pazar volt. Lehet ugyan, hogy ezt egy európai spiccbot is tudja, ennek is utána kell még járni. A módszer azonban nem csak a boton múlik. A technika többi eleme, amit megtanulhattam Gábor korábbi cikkemben linkelt videójából vagy éppen a topmixes pecából, hozzájárul ahhoz, hogy mindez működőképes legyen.

Ha azonban szeretsz leülni egy feeder mellé és még kapásjelzőt is akasztasz rá, ha úszóssal csak csalihalat akarsz fogni, akkor kérlek ne vegyél ilyet. Csalódni fogsz. Mint minden úszós peca, ez sem a legegyszerűbb dolog.

Esetleg lehet másra használni? Ezt még meglátjuk! 🙂

2 gondolatokat “Sárkánnyal a Sárkányon

  1. Szöllősi Imre szeretettel gratulálunk❤️mindenhez is!
    Nem vagy véletlenül pályatévesztett?🤣😘

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük