Holtomiglan: Lycan (telefeeder a próbán)

A posztjaimból látható, hogy a várárlásaim többségét a fishingoutlet.hu-n ejtem meg, főképpen személyesen. Hetente általában bemegyek a boltba, akkor is ha nincs konkrét célom. Egy ilyen betérés alkalmával találkoztam a bottartóban egy apró kis bottal, ami felkeltette az érdeklődésemet.

Egyik kedvenc témám a kompakt peca, és bár pár héttel előtte vásároltam jónak mondott 390-as botot (150cm-es szállítási hosszal), de nem bírtam nyugodni és a a botért még azon a héten visszamentem. Egyébként is szeretem a fura megoldásokat.

Egy 390-as Deplhin Lycan telefeeder került a birtokomba, ami aztán olyan teljesítményt nyújtott, hogy végül a 2023-as évben nagyon ritkán nyúltam más feeder bothoz.

Tapasztalatok

Az akciója leginkább parabolikus és emellett rendkívül vékony, hiába a teleszkópos felépítés, teljes mértékben elcsodálkoztam a bot képességein. A legtöbb általános pecámra több, mint elégséges.

Engem alapvetően a dobási képessége fogott meg. Az, hogy sokkal könnyebben, kevesebb erőbedobással tudom vele meghorgászni azt a távolságot, amit még el tudok érni, így a botot, a zsinórt is jobban kímélem, amellett, hogy “merészebb” is vagyok vele! Pedig mikor megláttam, magam sem hittem el a 100g-os dobósúlyát, ugyanakkor 60-70 grammot nemhogy simán dobok vele, de biztosabban és nyugodtabban, mint minden mással. A dobásaim ugyan nem mennek távolabb, mint 60-70 méter, de dolgozom azon, hogy kihozzam a botból és magamból is a maximumot.

Másik tulajdonsága a finomsága. Más Delphin botom is “angolos” nem csak a spiccen érződik a kapás, de ha jó hal húzza, ez a bot belemozog a kapásba és “derékból” jelez.

A 3 spicc rendkívül jól mutatta a kapásokat a különböző kihívások között, amik elé elé állítottam a botot. Legyen ez intenzív tavas rövid vagy hosszútávú peca, vagy folyóvizi esetleg balatoni feederezés fonott vagy sima monofil damillal szerelt megoldása.

A Lycan spicc egyébként használható más delphin botban, ha azoknak érzékenységével nem vagyunk megelégedve. A facebook csoportban az “opium” botot használók erőszeretettel módosítják ezzel botjaikat.

Sok, nagyon szép fogáshoz segített hozzá. és hozzá kell tennem, nem a “kényszer” miatt használtam, Ebben a kategóriában és dobósúlyben sosem volt érzésre és érzékenységre jobb botom. Elhatároztam, hogy addig gyűröm, terhelem, amig csak lehet. Ha megadja magát, jöhet a következő, de kíváncsi vagyok a határaira!

Talán nem sok ez a hal felhozatal, és nem is kapitálisak, de ennyire produktív évem, mint a 2023-as nem volt!

Összefoglalva

A Lycan telefeeder az én pecáim többségét úgy oldja meg, hogy nem kell 150 centis botzsákokat magammal cipelni. Mégsem ez a legnagyobb érvem mellette. Kezelhetősége, használhatósága egyértelmű. Kompromisszumokról szó sincs. Marad a maximális megelégedés és élmény.

Tudom, hogy ez a bot nem mindenkinek megoldás, mert dobósúlya ellenére finom és lágy bot, ami nemcsak a jó húzós ponty kapásokat jelzi, de távoli dévér horgászatot is megold. De aki ilyet keres, annak szívből ajánlom és ha végre megjelenik a 3 méteres, 40 grammos változat, biztos hogy megvásárolom hogy a finom pecáimra is legyen ilyen megoldásom.

Update (2023-09-07)

Nem sokkal a cikk írása után, első maconkai kalandom során hű társam, a 2023-as év egyértelmű győztese megadta magát. Épp 40 grammal horgásztam jó 70 méterre, fonott zsinórral és monofil dobóelőkèvel, mikor is jó két óra peca utàn egy dobásnál hatalmas durranás keretében semmisült meg a bot, de a szereléket még így is kijött és megmenekült a spicc is. Két tagnál, közvetlen az előző tagba szorulásnál adta meg magát az anyag, nyilván itt voltak legnagyobbak az erőhatások. Tehát ez a vége. Nem a nagy tàv és nem a nehéz kosár. (A Dunán is szórtam vele a 60grammos kocka delphin kosarat). Ezt a rengeteg sok gyötrés, a több vektor együttes kihasználása az, amit hosszú távon nem honorál, de ez nem a bot baja.

Ez a bot arra van, amire készült. Finom szerelékkel, kis helyen pakolva, egy àtlag horgàszatra, de annál jóval finomabban. Én azonban más kihívás elé állitottam. Kimaxolram.

Egy cseppet sem bànom, mert ahogy ilyen bot még nem volt a kezemben, ilyen tartós teszt sem jött ki a kezem közül. Kimaxoltam és megtudtam a határait. És ami a legfontosabb, elnyerte az érzelmi töltet is ez a kis csoda.

Nem csak a praktikum szólt mellette, hanem bizalom és megbízhatóság is. És egyik sem csorbul ettől a végtől, mert ez nemcsak hogy benne volt a pakilban, de erre is számítottam és szántam. Kihajtani a vègletekig!

2 gondolatokat “Holtomiglan: Lycan (telefeeder a próbán)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük