Változás a nemzetközi freestyle method versenyszabályzatban 2022

Etetés

Nem lehet sem bordás sem pedig open end (hangyományos) etetőkosárral horgászni, alapozni. Cserébe 20 kiló az etetőanyag limit. Az etetőanyagban csak kukorica és kender lehet.

Na, most nem tudom, hogy ezt a 20 kilót flat kossárral hogyan hozzák össze, mindenesetre kíváncsi leszek, főleg ha még a szemest is belevesszük. Örvendetes, hogy a tigrismogyorót teljesen kizárták, még mielőtt valaki behúzza a bojlis szereléket, aka free syle method.
Az “open end” kosár tiltásával egyetértek. Ha már method, akkor legyen method, az pedig számomra (és talán az angoloknak is) flat kosarat jelent, nem pedig 100-150 méterre bedobott bordás kosarat. Még szerencse, hogy csak 1 horog engedélyezett 😀

Csalik

  • Szúnyog, löncs, kenyér nem engedélyezett.
  • Élőanyagból (csonti, pinki, giliszta) összesen 1 liter.
  • A method csali méretezése megszűnik

Az első vonulattal egyetértek, valami maradjon a rakósoknak is. A második megoldás is tetszik, teljesen elégséges az az egy liter élő anyag, főleg ha a method bogyó mellé tűzzük a tüskére. Hogy a csaliméret megszűnése mit fog okozni? Passz. A csali méretét a horoghoz így is kell igazítani hogy jó legyen az akadás, illetve a kiemelés. Vajon ezért az engedmény?

Aromák

Összesen 1 liter, fajtánként 1 dl aroma vihető be.

Tehát 10 féle próbálkozás lehet. Ez mindenképpen szűr. Gondolom az edzések alatt ki lehet szűrni, hogy melyik működik. Ami itt izgalmas lehet, hogy nemcsak az íz/illat/szín kombóba kell beleférni, hanem már az állagba is. Tehát hogy folyós, vagy jam-es a cucc. Ezt izgalmasnak tartom.

Horog

Számozásilag10-es, de a horog öble nem lehet nagyobb 7mm-nél.

(teljesen jó, a márkák agyament, egymástól eltérő számozása miatt, így kisebb a mozgástér, és végre lesz egy iránymutatás, hogy mekkora a 10-es horog. Ez jó kezdeményezés-

Fonott zsinór

Dobóelőke formájában engedélyezett.

Szerintem ha Magyarország nem szopatja be a világot azzal, hogy Maconkán kell 100 méterről húzni a halat, ez a módosítás nem jön be. Nem erről kellene szólnia a methodnak. Nem tetszik. A legtöbb tavon nem engedélyezik a fonott dobó előkét. (még hosszú dobásokra sem)

Szerelék

  • Ólommal is lehet szerelni a végszereléket.
  • Bojlis bottal is lehet horgászni.

Ez így nem method. Egyik sem. Az egyik az bomb feeder, ami számomra és ismereteim szerint egy parközeli peca volt, a másik meg a bojlizás. Egyértelműen nem tetszik.

Peca, azaz a horgászatra vonatkozó szabály

Tartalék botot betölteni nem szabad.

Ez megint csak egy “magyaros” szabály, de legalább egyértelműsíti mit szabad és mit nem. annyiban tényleg jobbak vagyunk, hogy még így is gyorsabban horgászunk, mint mások. 100 méterről. (borzasztó)

Konklúziók

A teljes elbojlisodástól megment minket talán a horog mérete, de inkább a freestyle “fenekezés” fele megyünk, mint a classic method fele. Vajon erről kell szólni ennek? Majd meglátjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük