Busa horgászat

Sporthorgászat, vagy húshorgászat. Invazív halak ritkítása? Gondolataim jönnek a busa horgászattal kapcsolatban, amit mostanában jó dolog fogni.

Törvények hálójában

Az egy nagyszerű dolog, hogy lettek módszerek arra, hogy sportszerűen, szabályszerűen busát fogjunk. Szájba akadva, egyágú horoggal. Jó sporthal, erősen védekezik és ki is kell szedni a vízből, mert ott nem feltétlen jó ökológiai dolgokat csinál.

Ugyanakkor a sporthorgászat és C&R elveknek valahogy sántít a megoldás, mert a halat nem engedhetjük vissza. A jog és a gyakorlat is fura, mert sportjeggyel a halat nem hozhatom el, nem tarthatom meg és nem is ajándékozhatom el, tehát számomra és az én nézőpontomból sporthorgászat szempontjából a busa problémás. (És azért is, mert pucolja a halat, az ekkora halat, lakásban aki akarja).

Pálcát törni természetesen nem lehet, nem is kell. A gyakorlat, hogy ez a fajta horgászat összekapcsolódik azzal, hogy a nem kívánt halakat kivesszük a vízből, megfelelő felületet teremt annak, hogy a nem megengedett horgászati módszerek helyett pld gereblyézés (a törvény kitér arra, hogy a kívülről akadt halat sem szabad megtartani), sportszerű módszerrel vegyük üldőzőbe a halakat, és legyen lehetőségünk jó minőségi halhúsra szert tenni.

A módszer

A módszer legyen úszós vagy fenekezős, tartalmaz etetőanyagot, aminek a lényege a felhőzés. Annak idején egy gyártó, gyermekkkoromban már feltalálta a spanyol viaszt (technoplankton) azonban az igazi reneszánszra azt mondanám, hogy most tart. Legyen az tabletta, vagy etetőanyag, amit felkínálunk bordás kosárban, kell hogy felhőzzön, és úgy csináljon, mint egy plankron felhő, hogy a busák oda jöjjenek. Remélem, hogy ez a tevékenység (mármint az így kivitelezett busa horgászat) az ivadék etetést is elősegíti.

Nem szeretnék más tollával ékeskedni, hiszen magam csak segítettem busa fogásban, mondjuk az nem a mainstreem volt. Ezekről rengeteg információ megtalálható a neten és a facebookon is. Ha mégis szeretnétek ajánlást, kérjetek kommentben, emailben facebookon és szívesen ajánlok ilyet!

Ki jár jól?

A horgász

Mert elvihet nagy tömegben halat és az egyik legjobb minőségi halhúshoz juthat. Ez egy nagyon is pozitív dolog!

A magyar állam és a MOHOSZ

Indok, lehetőség, pénz és paripa van ahhoz, hogy az invazív halakat eltávolítsuk, számukat korlátozzuk vizeinkben, a halászokon kívül is. (és nagyobb is az érdeklődés, mint a törpeharcsával kapcsolatban). Ez most egy teljesen pozitív fejlemény!

Horgászcikk és csali gyártók

Hiszen olyan eszközöket és kiegészítőket készítenek forgalmaznak, melyek hatékony módszert és jó szórakozást biztosítanak. Ez sem utólsó!

Összefoglalva

Ebben a módszerben szerencsére összeér a pecás igénye (fogjon és vihessen haza halat), a MOHOSZ igénye, (törvényi kereteknek megfelelően invízív hal gyértítés), valamint a gyártók igénye, akik szeretnének elérni.

Ha szeretnél elmerülni a busázás rejtelmeiben, igyekszünk segíteni módszerrel, etetőanyaggal és kiegészítőkkel, mi a Dunai Horgászok is. Keresd fel termékeinket! Etetőanyag, liquid és spray!

Segítsünk a vizeinknek mi is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük