PontyShow – Hobbi rakós botos pontyozás!

Előadásom témája régi gondolatom és örülök, hogy megoszthattam a közösséggel.

Ahogy fedezem fel a pecát, azt is fedezem fel, hogy a horgászcikk és etetőanyagok gyártóinak az a törekvése, kiszolgálják az önmaguk által gejesztett igényt, és ezt le is fedjék. A mai kor pecásának igénye pedig leginkább a method feeder.

A feeder módszer nagyon jó, mondaná Bődőcs, ha a tónak azon a részén dobjuk be, ahol vannak halak. Magyarországon elég is ennyit mondani, hiszen ez a legegyszerűbb és legkedveltebb módszer “ráncfelvarrott” vagy még inkább trendivé tett változata. Csupán csak lekerült a vastag, újnyi sárga végű horgászbot a tartóról (jobb helyen), és átvette a helyét a method feeder bot.

Innen már nincs visszaút, mert a method módszer gyors, hatékony és halálbiztos. A pontyok imádják a kis kupacnyi mennyiségben fellelhető etetőanyagot és repülnek is rá. Főleg egy intenzíven telepített tavon.

A method módszer terjedésének oka

Ha a szívemre teszem a kezemet, nem tudok megvetni senkit és semmit. Hiszen lehet hosszúkat dobni, és ehhez megannyi ugyanolyan, mégis erejében, rugalmasságában, hosszában különböző botot árulni. A kosarat is egyszerű felszerelni. Az előkét boltban is megveheti az ember, csalitüskével együtt, minden készen van. Az etetőanyagnak szánt pellett addig felpuhul míg az autóval elérjük a célt. Majd színezzük, illatosítjuk, sapkázzuk, vagy éppen panírozzuk ha kell. A csalival sem kell bíbelődni. 1 tégelyben 4 féle szín, és megannyi íz azonnal rendelkezésünkre áll. De mi van akkor, ha ennél többet akarunk.

Egyébként ezt nálunk a dunaihorgászoknál mind megkaphatjátok. 😉

A motiváció

Gyermekkoromban én még úszóval üldöztem a halakat, ugyan akkor még nem tudtam hogy waggler úszóval tulajdonképpen match botozok és olyat sem árult el senki, hogy akkor most zsinórt kell süllyeszteni, és hogy ezzel világversenyeket nyertek.

Egyszerűen én úgy gondoltam, hogy az úszós módszer eredményesebb, mert sok kis snecit voltam képes kifogni, de később az is bebizonyosodott, hogy lehet, hogy csak véletlen, de beesett egy vagy akár két ponty is. Természetesen még látható távolságokban, vagy éppen a nád szélében, láb alatt.

Ennek apropóját, és a “6 méterre a parttól” című írásomat használtam fel arra, hogy kitaláljam, mi is jó a rakósbotos horgászatban, és kifejezetten a rövid (margin) rakósbotos horgászatban, hogy azt elhozzam nektek az előadásra és ide a blogra is.

Fegyvertények, azaz mire kell választ adnunk

Eszközmennyiség

A rakósbot rengeteg kiegészítőt követel. Hangozhat el a bírálat. De egy 6 esetleg 8 méteres bottal még simán le lehet ülni és széken rakózni. A botot nyugodtan hátra tudjuk tolni a kabáton vagy szerelékes táskán. Nagy előnyük ezekben a botoknak, hogy strapabíróak és mindent kibírnak. Ez a dolguk. Nem a finomkodásra vannak kitalálva, hanem hogy erőhatásoknak és -brutális- erőhatásoknak álljanak ellen. Akkor, mikor életünk halával küzdünk. Láb alatti etetésen, olyan felszereléssel ami max 10-20 méterre képes teret adni a halnak.

A görgőt az első rakótartót, sőt még a ládát is hanyagolhatjuk. Jó lesz nekünk egy kényelmes feeder szék, arra még tálcát is lehet rakni (igaz könnyebben borul is fel), de megfelel egy szerelékes doboz, esetleg a jó öreg diszperzites vödör.

Az orsó hiánya

Amikor nagy hallal küzdünk, akkor bizony jó dolog, ha ott van az a bizonyos 100 vagy 150 méter plusz zsinór a dobunkon, de azt tapasztalom, hogy egy hal megfogása rakón, és még a hal viselkedése is teljesen más, mint ha bent fogjuk meg 100 méterekre. Ott a legnagyobb vircsaft a part mellett lesz. Itt végig part mentén küzdünk, dacolva az elemekkel. Bízva a felszerelésünkben.

Orsó helyett vastag, de rendkívül rugalmas gumival horgászunk, bízzunk ebben és válasszunk olyan zsinórt, ami megfelelő ehhez a felszereléshez. Bátran nyúljunk 20-as, vagy 22-es főzsinórhoz is és az előkét is horgot is válasszuk ehhez.

Jó ponty fárasztása top kit-en

A felszerelésünk többi eleme

Felszerelésünk többi eleme, ha stimmel, akkor minden stimmel. Az előke, ha alkalmazkodik a főzsinórhoz (és az előkéhez a horog, ami jobb esetben is 8-as inkább, mint 10-es), akkor már jók vagyunk. Vizsgáljuk át a felszerelést, mert egy-egy ilyen kis szereléket, ha többször is használnuk sérülhet és akár még életünk hala is elmehet. De ha nem is életünk hala, de mindenképpen élmény és hal vesztésben lesz részünk.

A csalizásról és etetőanyagokról

Nagyhalazni szemessel nagyhalazunk. Itt csak minimális helye van a por kajának ha van egyáltalán. Célunk kukoricát és pelletet juttatni a vízbe, ami már megfelelően elő lett készítve.

A kukorica elkészítése lehet főzött, áztatott, nyáron erjesztett is. És különböző etetőanyag liquidekkel tovább bódítható vagy éppen büdösíthető. Ahogy a feláztatott, előkészített pellet is. A méretezésnél se legyünk szívbajosak. Bajuszos kedvenceinknek elég nagy szája van, főleg ha kaját kell felszívni a talajról.

A bejuttatás viszont kérdéses. Erre vagy egy poharazó topset-re, vagy csúzlira szükségünk lesz. Figyelni kell arra, hogy mennyire locsogunk.

Az a fránya víz, és hang

Egy hátulütője mindenképpen van a dolognak. Az, hogy illik csendben lennünk. Főleg ma, ahol sajnos nagyon fogy a vizünk a lábunk alól hozza magával azt, hogy ebben a partszéli zónában a halak azért finnyásak, érzékenyek és félősek. Folyamatos csörgés/zörgésre nem fognak kijönni a partszélbe, még a finom falatokért sem. Érdemes hát csendben maradnunk, keveset mozognunk. Ha így teszünk azonban nem csak a kapást fogjuk meglátni hanem azt a megannyi sok szépséget is, amit a vízparti környezet hoz magával. Én csak azt szoktam mondani, hogy megnyílik nekünk a környezet. Mozgolódik a táj.

Sikló siklik át a vizen. Tavasszal, a nádtöveken dúl a szerelem. Esténként egy-egy süni vagy kis ragadozó lesz vendégünk. Nem bántjuk őket és nem bántanak minket. Csak békésen egymás mellett tesszük azt, amit éppen ott létezésnek hívunk.

Ilyen idilli környezetben olykor létezni is kielégítő

Ha jön a nagy hal, akkor hihetetlen élményt adó harc ez, ha nem jön, akkor csendes elmélkedés, ami ráfér a mai kor emberére. Botunk itt nem baj, ha nem a leghosszabb. Hisz a sok felszerelés helyett csak annak minőségében és erősségében kell bíznunk. A kevés felszerelést pedig figyelemmel pótolhatjuk leginkább.

Ha jön a hal és jön a jó hal, és minden stimmel, remélem a végeredményt nem csak egy este a facebook kép alatt fogjuk mesélni, hanem hosszú idő alatt, mint egyik legszebb horgászélményünk!